Puccs és terror: hiába olcsó, nincs nagy nyüzsgés a török riviérán

török turizmus, Turkey's resorts face decline in tourst flow from Russia sea resort tourism landscape HORIZONTAL tourist flow
2874630 06/16/2016 A beach in Antalya. Valeriy Melnikov/Sputnik
Vágólapra másolva!
Nehéz dolga van annak, aki ezekben a hetekben Törökországban tervezte volna tölteni a szabadságát. Egyik oldalról jelentős kedvezményeket kínálnak az utazási irodák és az ottani szállodák a vendégek visszacsábítására, másrészt a korábbi terrorakciók után a pénteki puccskísérlet ismét csak óvatosságra int.
Vágólapra másolva!

Molnár Rita múlt vasárnap utazott volna Isztambulba. Gépe indulásának pillanatában azt írta a legnagyobb közösségi oldalon, hogy éppen egy budapesti edzőterembe készül. „Három oka volt annak, hogy nem utaztam el” – felelte az Origo kérdésére.

Legalábbis ezt írta nekem, akinél a török városban laktam volna. A második természetesen az aktuális politikai helyzet. Ahogy láttam, a legsúlyosabb zavargások pont azokon a helyeken voltak, amelyeket a turisták a leginkább látogatnak. A harmadik, hogy nem akartam nyolc napon át egy lakásban üldögélni és várni arra, hátha valami jó vagy ne adj Isten, rossz történik.”

Bár nem verte nagy dobra, a Wizzair augusztustól kivette a menetrendjéből a Budapest–Isztambul járatot. Az utolsó gép július 31-én indul a Wizzair honlapja szerint. Amint arról az Origo is beszámolt a Fapadosinfo blog híre alapján, a légitársaság a geopolitikai helyzettel indokolta a járat felfüggesztését. A Turkish Airlines és a Pegasus Airlines továbbra is repül Törökországba Budapestről.

Molnár Rita a Wizzair gépével repült volna Isztambulba. Tisztában van azzal, hogy a repülőjegye árát minden bizonnyal elbukta, hiszen a gép rendben elindult, és korábban a magyar külügyminisztérium sem adott ki olyan közleményt, amelyben nem javasolta a törökországi utazást.

Rendőrök járőröznek az isztambuli Kék Mecsetnél a puccskísérlet után Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marius Becker

„Összesen 10 ezer forintot fizettem ezért a repülőjegyért, a foglalást nagyon korán elvégeztem. Telefonálhattam volna a légitársaság ügyfélszolgálatának emelt díjas számára, de úgy voltam vele, hogy akkor tényleg többe kerül a leves, mint a hús. Így viszonylag gyorsan elengedtem ezt az utazást, majd megyek legközelebb. Abban azért nagyon bízom, hogy lesz legközelebb, mert az nagyon nagy baj lenne, ha Isztambul Damaszkusz sorsára jutna” – magyarázta döntését Molnár Rita.

Nyugalom a tengerparton

Voltak, akik az utazás mellett döntöttek. A Norvégiában élő és futballozó Kovács Péter a párjával együtt ezekben a napokban a török riviéra fővárosában, Antalyában nyaral. Utazásukat Norvégiából szervezték. „Bennünket senki sem figyelmeztetett arra, hogy veszélyes helyre utaznánk” – válaszolta Kovács Péter.

„A pénteki puccskísérletet gyakorlatilag átaludtuk. Szombat reggel értesültünk arról, hogy mi történt, de az események semmilyen hatással nem voltak az itteni mindennapokra. Ami nagyon furcsa, hogy

a szállodák szinte üresek, 20-30 százalékos kihasználtsággal üzemelnek.

A legtöbben Oroszországból és Németországból érkeznek ide. A helyiek azt mondják, soha ilyen nyugodt főszezonjuk nem volt még Antalyában” – osztotta meg tapasztalatait Kovács Péter.

Antalyában van hely bőven a tengerparton Forrás: Sputnik/Valeriy Melnikov

A nyugodt főszezon persze nem sok jót jelent az idegenforgalomból élőknek, akik a török munkaerő 8 százalékát teszik ki. Törökország turizmusa már a péntek éjszakai sikertelen puccskísérlet előtt is mélyrepülésben volt. A menekültválság, a terrorakciók és az orosz–török kapcsolatok megromlásának következtében az év első öt hónapjában 23 százalékkal kevesebb turista érkezett Törökországba, mint egy évvel korábban.

Kezdtek visszatérni az oroszok

Némi reménysugarat jelentett, hogy Recep Tayyip Erdogan nemrég bocsánatot kért az orosz katonai gép tavaly novemberi lelövéséért, amely után az orosz kormány szankciókat vezetett be Törökország ellen. Az enyhülés jeleként az elmúlt napokban már kezdtek visszatérni az első orosz csoportok a török riviérára – írja a CNN. Ez azért fontos a helyieknek, mert korábban Németország után Oroszországból érkezett a legtöbb turista Törökországba.

Orosz turisták érkeznek Antalya repülőterére Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Mustafa Ciftci

Az oroszok visszatérésében minden bizonnyal szerepet játszottak azok a hatalmas kedvezmények, amelyekkel a török szállodák igyekeznek visszacsalogatni a kockázatok miatt elmaradó vendégeket. Tény, hogy ezekben a napokban igen jó árakat lehet kifogni. A magyar utazási irodák honlapján

szinte mindegyik törökországi utat 20-40 százalékos kedvezménnyel kínáltak a szervezők.

Ráadásul ezeknek az utazásoknak a többsége a teljes ellátást (all inclusive) foglalja magában. Egy július 31-én induló 8 napos antalyai társasutazás például 366 000 forint helyett 198 000 forint most. De akad ennél olcsóbb út is: július 29-től Kemerben akár 130 ezer forintért is el lehet tölteni 8 napot teljes ellátással.

A magyarok nem aggódnak

„Tömeges lemondásokról egyáltalán nem lehet beszélni” – mondta az Origónak Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke. „Ne feledjük, hogy Magyarországról hetente hét charterjárat repül Törökországba, ami 1000-1200 utast jelent. Magam is beszéltem az utazásszervezőkkel,

Ha konkrét számokat szeretne hallani, akkor maximum 20 lemondásról beszélhetünk az elmúlt napokban” – tette hozzá.

Kas üdülővárosa a török tengerparton Forrás: Flickr/Natalie Sayin

Molnár Judit szerint nemcsak a pénteki puccskísérlet, hanem a június 28-i isztambuli repülőtéren történt robbantásos merénylet is közrejátszik abban, hogy az idei szezon nem úgy alakul Törökországban, ahogyan a helyiek remélték. „Amikor azt látja, hogy egy magyar utazásszervező jelentős kedvezménnyel kínálja a törökországi nyaralást, az azért van, mert

a török partnerek eleve ilyen ajánlatokat küldenek a magyar irodáknak.

Törökország amúgy a korábbi években az orosz turisták első számú úti célja volt, azonban az idén jóval kevesebben utaztak oda, mivel az orosz elnök csak a közelmúltban oldotta fel az előzőleg kiadott utazási korlátozást. Az orosz turisták elmaradása miatt sem véletlen, hogy a török szállodák kedvező árakkal akarják visszacsalogatni a turistákat” – magyarázta Molnár Judit.

Érdemes regisztrálni

Szijjártó Péter külügyminiszter a puccskísérlet után arra kérte a Törökországban lévő magyarokat, hogy ha nem muszáj, ne hagyják el isztambuli és ankarai szállásukat, továbbá regisztráljanak a minisztérium konzuli vonalán. Az ügyelet 24 órában fogadja a hívásokat még több napon át. A törökországi tengerparti területeken viszonylagos nyugalom van, és a charterjáratok is közlekednek. Kiemelte azt is, hogy

nem változtatnak Törökország utazási besorolásán,

ha ebben változás lesz, azt közzéteszik. További információk és utazási tanácsok a külügyminisztérium honlapján olvashatók.

Hogy töltik meg a napozóágyakat? Forrás: Sputnik/Valeriy Melnikov

Az Egyesült Államok légügyi hatósága a puccskísérlet után megtiltotta az amerikai légitársaságoknak, hogy Isztambulba vagy Ankarába repüljenek, valamint azt is, hogy bármely más légitársaság Törökországból közvetlenül vagy közvetve az Egyesült Államokba repüljön – írja a Bloomberg. A döntés, amelyet a következő napokban vizsgálhatnak felül, kedvezőtlenül érinti azokat is, akik például Budapestről a Turkish Airlines járatával akartak Isztambulon keresztül az Egyesült Államokba utazni.

Szavazzon!

Ön szívesen utazna Törökországba?