Ezekkel a légitársaságokkal nem érdemes utazni

air koryo
Vágólapra másolva!
A legrosszabb cég egy távol-keleti diktatúrában üzemel.
Vágólapra másolva!

Idén már a negyedik éve lett a világ legrosszabb légitársasága az észak-koreai Koryo Air – írja a Telegraph. A cég az egyetlen a légitársaságokat és repülőtereket minősítő Skytrax listáján, amely mindössze egyetlen csillagot kapott a lehetséges ötből. A rossz helyezés oka elsősorban a szovjet korból származó repülőgépflotta és a megkérdőjelezhető biztonság.

Tilalom is volt rá

Az Air Koryo légitársaságot 1950-ben alapította Észak-Korea a szovjetekkel közösen, hogy légi kapcsolatot teremtsenek Phenjan és Moszkva között.

Az Európai Unió 2006 márciusában biztonsági okokból megtiltotta, hogy az Air Koryo a területére repüljön,

amit 2010 márciusában feloldott, de csak a TU-204-es gépeire.

Egy Il-18-as észak-koreai gép pilótafülkéje (Kattintson a képre még több fotóért!) Forrás: DPRK 360 / Aram Pan

Észak-Korea a világ talán legelzártabb diktatúrája. Ennek ellenére az ország egyre népszerűbb a turisták körében, noha csak szigorú feltételek betartásával lehet oda utazni (erről korábbi cikkünket itt olvashatja).

Tavaly egy szingapúri fotográfus részt vehetett egy repülés iránt érdeklődő turistáknak szervezett túrán,

és remek felvételeket készített a phenjani repülőtérről, valamint a Koryo Air egy ma is használatban lévő Il-18-as gépéről (ezeket itt nézheti meg).

Futottak még

Valamivel jobban szerepelt a Skytrax listáján, de szintén rossz minősítést kapott további 22 légitársaság. A kétcsillagos kategóriába sorolt cégek rosszabb teljesítményük miatt kerültek oda, mivel az osztályzási szempontok nagy részében elmaradnak az iparági átlagtól.

A Skytrax a szolgáltatások és a személyzet munkájának színvonalát méri különböző kategóriákban. A légitársaságok biztonsági történetét – konzisztens adatok hiányában – nem vizsgálja, de a biztonsági előírások betartását, a személyzet felkészültségét igen.

A kétcsillagos légitársaságok
(ABC-sorrendben)

Air Italy – Olaszország
Bahamasair - Bahamák
Biman Bangladesh - Banglades
Bulgaria Air - Bulgária
China United Airlines - Kína
Cubana Airlines - Kuba
Iran Air - Irán
Lion Air - Indonézia
Mahan Air - Irán
Nepal Airlines - Nepál
Onur Air - Törökország
Pegasus Airlines - Törökország
Rossiya Airlines - Oroszország
Ryanair - Írország
SmartWings - Csehország
Spirit Airlines - USA
Sudan Airways - Szudán
Syrianair - Szíria
Tajik Air - Tádzsikisztán
Turkmenistan Airlines - Türkmenisztán
Ukraine International Airlines - Ukrajna
Yemenia – Jemen

A Ryanair másképp látja

Megkérdeztük a Ryanairt, mit szól a társaság alacsony besorolásához. A sajtóosztályuk a következő választ küldte:

„103 millió ügyfél nyilvánvalóan nem ért egyet ezzel a felméréssel. Minden olyan piacon, ahol a fogyasztóknak valódi választási lehetőségük van, a Ryanairt választják a Skytrax „négycsillagos" versenytársai helyett. A „Mindig jobbak leszünk" elnevezésű programunknak köszönhetően az általunk nyújtott vásárlói élmény gyorsan javul, miközben továbbra is mi kínáljuk a legolcsóbb repülőjegyeket és a legpontosabb érkezést a járatainkon."

Ázsiában vannak a legjobbak

A legjobb, ötcsillagos minősítésű légitársaságok között sok távol-keleti cég szerepel. A hetes elitbe az ANA All Nippon Airways, az Asiana Airlines, a Cathay Pacific Airways, a Garuda Indonesia, a Hainan Airlines, a Qatar Airways és a Singapore Airlines tartozik. A magyar kötődésű Wizz Air egyébként három csillagot kapott a Skytraxtől.