Kísértethely lett az üdülőváros

Varosha - Szellemváros Cipruson, ciprus, törökország, görögország, háború, romok
A török megszállási terület határa a famagustai strandon 2003-ban
Vágólapra másolva!
Ciprus kettéosztása előtt özönlöttek a turisták Varosha strandjára, azóta katonák őrzik.
Vágólapra másolva!

Több kilométernyi homokos tengerpart, hatalmas hotelek egymás után – csak a vendégek hiányoznak. Az oda tévedő látogatót drótkerítés fogadja, a belépés tilos. A területet járőröző katonák védik, akik le is lőhetik az illetéktelen behatolókat.

Kerítés a strandon (Kattintson a képre a galériáért!) Forrás: AFP/Laura Boushnak

Pedig nem volt mindig így – írja riportjában a BBC. A Famagusta városához tartozó Varosha felkapott üdülőhely volt Ciprus 1974-es kettéosztása előtt. Olyan hírességek jártak oda nyaralni, mint Richard Burton vagy Brigitte Bardot, az Argo Hotel pedig Elizabeth Taylor kedvenc szállodája volt. Az üdülőhelyet valaha Ciprus Riviérájának hívták.

Negyven évvel ezelőtt azonban a török-görög etnikai villongások katonai puccsba torkollottak, Törökország pedig elfoglalta a sziget északi harmadát. A görög ciprióták által lakott Varosha épp az északi oldalra esett, ezért a török csapatok közeledtével lakói elmenekültek. Azt tervezték, hogy a helyzet normalizálódása után visszatérnek, ám az üdülőhelyet a török hadsereg kerítéssel vette körbe, és lezárta. Varosha azóta kísértetváros.

Egy 1984-es ENSZ-határozat arra szólította fel a török felet, hogy a terület kerüljön az ENSZ fennhatósága alá, és megtiltotta, hogy a kiűzött lakosokon kívül bárki is betelepüljön oda. 2003-ban enyhültek az utazási korlátok, és lehetővé tették, hogy a zöld vonalként ismert ENSZ-ütközőzónát átlépjék a két oldalon lakó ciprióták. A látogatókat azonban figyelmezető táblák fogadják az üdülőhelyet határoló kerítésen: fotózni és videózni tilos, a behatolók pedig az életüket kockáztatják.

A lakóhelyükről elűzött lakosok nem is kockáztatnak. Mindössze néhány szerelmes levelet és virágot tűznek rendszeresen a szögesdrótkerítésre. A török katonákon kívül csak kevesen látták belülről a helyet. Akiknek sikerült, azoknak különleges látványban lehetett részük: egy 1974-es kocsikkal telepakolt autókereskedés, régi divat szerint felöltöztetett próbababák a kirakatokban (a cikkünket kommentelő, ott szolgált ENSZ-békefenntartók szerint viszont ez csupán városi legenda - szerk.). Az utakat elfoglalták a homokdűnék, amelyeken néha teknősök rakják le tojásaikat. Jó ideig tehetik még.

A természet visszafoglalta magának az elhagyatott várost (Kattintson a képre a galériáért!) Forrás: Wikipedia