Ezekbe a gyönyörű tengerparti városokba vonattal is eljuthatunk - mutatjuk az árakat is

Koper
Fotó: Unplash
Vágólapra másolva!
Ma már nincs szükség arra, hogy repülőre üljünk, csak hogy a tengert láthassuk, de az órákon át tartó fárasztó vezetést is elhagyhatjuk, ha a vonat mellett döntünk. A horvát és a szlovén tengerpartra közvetlenül eljuthatunk, de ha hajlandóak vagyunk Bécsben egyszer átszállni, akkor akár egészen Genováig is suhanhatunk vonattal.
Vágólapra másolva!

Horvátország egy karnyújtásnyira

Split
A horvátországi Split. Fotó: Unplash / Spencer Davis

Az Adria InterCity június 18-tól szeptember 30-ig heti három alkalommal közlekedik a horvát tengerpartra, Splitbe Budapestről. Az Adria InterCity fedélzetén 2021-ben a járványhelyzet ellenére is 5500-an utaztak, 2022-ben az utasszám megduplázódott, 2023-ban pedig már több mint 13 ezren jutottak el a vonattal a horvát tengerpartra.

A 2022-ben a The Guardian által Európa 10 legjobb vasúti élményutazása közé választott járat Budapestről minden kedden, pénteken és vasárnap, Splitből minden hétfőn, szerdán és szombaton indul.

A megadott napokon a magyar fővárosból 18.45-kor indulva a Balaton déli partján haladva éri el az országhatárt, majd Zágrábot elhagyva vág neki a Dinári-hegységnek, ahol a tengerszint felett közel 900 méter magasan fekvő hágók leküzdése után ereszkedik le a tengerpartra, Splitbe 9.49-kor.

Az IC-re Budapesten (Keleti pályaudvar és Budapest-Kelenföld) kívül Székesfehérváron, Siófokon, Fonyódon, Balatonszentgyörgyön, Nagykanizsán és Gyékényesen lehet felszállni, illetve hazafelé leszállni. 

A 789 kilométeres távon a családok 4 vagy 6 ágyas fülkében, a párok és a kisebb családok 1-3 ágyas hálókocsi-fülkékben foglalhatnak helyet. A járat minden kocsija légkondicionált.

Az Adria InterCity járataira a jegyeket március 15-től már meg lehet vásárolni a jegypénztárakban és az Elvira felületén (egy felnőtt jegy jelenleg 49 euróba, 18620 forintba kerül). 

 

Vár a szlovén riviéra

Koper
A szlovéniai Koper. Fotó: Unplash 

A MÁV-START idén is közlekedteti a Retró Istria expresszvonatot is, amely Budapest és Koper, illetve Rijeka (Fiume) között közlekedik június 28-tól augusztus 31-ig naponta.

Alpok vagy Adria? A MÁV szerint Szlovéniában mindkettő ott van: az alpesi csúcsok, a barlangok és a kristálytiszta hegyi tavak – meg az olaszos hangulatú tengerpart, Koper és a közeli Izola is. Aki azonban inkább épített örökségre vágyik, Ljubljana szecessziós belvárosában találhat érdekességeket, de a hegyek és a tenger között a kisebb városokat – Maribor, Celje –  várakat és a gyógyfürdőket is érdemes felkeresni. 

Ha azonban körutazást tervez Szlovéniában, vagy az ország egy régiójának összes látványosságát szeretné felfedezni, akkor a kedvezményes Interrail bérletet érdemes igénybe venni. Felnőtt bérletek 67 €-tól, ifjúsági bérletek 58 €-tól kaphatóak.

Az oda- és visszautazáshoz a Szlovénián kívüli szakaszra nemzetközi jegy vagy az érintett országokra érvényes Interrail bérlet szükséges.

Ha pedig az olasz partok felé vennénk az irányt érdemes első körben Bécsig utaznunk, majd ott egy kényelmes fekvőkocsiba átszállhatunk és az éjszakai Nightjettel eljuthatunk Milánón keresztül egészen Genováig.

 

A fiatalok ingyenesen körbevonatozhatják Európát

Azok a fiatal felnőttek, akik ebben a tanévben töltik be a 18. életévüket, és szeretnék bejárni Európát, kedd déltől két hétig újra regisztrálhatnak az ingyenes, Európa 32 országába érvényes Interrail vonatbérletre.  Az Európai Unió fenntartható utazás előmozdítását célzó DiscoverEU nevű programja keretében április 16. és 30. között a 2005. július 1. és 2006. június 30. között született, az unióban vagy az Erasmus+ programhoz társult nem uniós országok valamelyikében élő fiatalok ismét pályázhatnak a 35 ezer ingyenes vasúti bérlet egyikére.

A hetedik éve rendkívüli népszerűségnek örvendő kezdeményezés keretében eddig összesen már több százezer európai fiatal utazhatta be Európát Interrail vasúti bérlettel.

A tájékoztatás szerint jelentkezni az Európai Ifjúsági Portálon lehet, ahol a regisztrációt követően részt kell venni egy kvízjátékban. A szerencsés pályázók idén július 1. és 2025. szeptember 30. között használhatják fel az utazási igazolványukat, és legfeljebb 30 napig lehetnek úton.

 

Vége a fasírtos szendvicsek korának, korszerű ételek várnak a vonatokon is

 

Áprilistól az étkezőkocsikban új ízekkel várja vendégeit az Utasellátó. A szezonális koncepciót követve frissült az ételkínálat, egyúttal szem előtt tartották a speciális étkezési renddel élők igényeit is, ezért már számos vegetáriánus és vegán ennivaló is megtalálható az étlapon. A jelenlegi kínálat a tradicionális magyar konyha elemeit öleli fel, ezáltal is népszerűsítve a magyar gasztronómiát a nemzetközi viszonylatokon is. A székelykáposzta olyan népszerűnek mutatkozott az értékesítési adatok alapján, hogy mostantól már az állandó kínálatban is elérhető lesz.