Lenyűgözően néz ki a világ első engedélyezett pilóta nélküli légi taxija

Pilóta nélküli légitaxi Dél-Koreában
Szöul, 2020. november 11. Az Ehang kínai pilóta nélküli légijárműveket gyártó vállalat EH216-os dróntaxijának tesztelése a dél-koreai közlekedési minisztérium rendezvényén a Szöultól nyugatra fekvő Joido szigetén 2020. november 11-én. MTI/EPA/Dzson Hon Kjun
Vágólapra másolva!
A kínai székhelyű Ehang a világon elsőként kapta meg a légialkalmassági engedélyt teljesen önálló, utasokat szállító légi taxijára.
Vágólapra másolva!

2023. október 15-én az Ehang bejelentette, hogy megkapta a CAAC tanúsítványát, vagyis mostantól megkezdheti légi taxijának kereskedelmi üzemeltetését Kínában. A vállalat EH216-S elektromos repülői képesek függőleges fel- és leszállásra, valamint két utas vagy 272 kilogramm rakomány szállítására. A szerkezeteket 16 elektromos rotor működteti, emellett 129 kilométer/órás maximális sebességgel 29 kilométer távolságra tudnak repülni.

A légi taxiknak nincs szükségük kifutópályákra, bármilyen sík felületről képesek függőlegesen fel- és leszállni.

Akár 129 kilométer/órával tudnak repülni

Forrás: AFP/2016 Getty Images/Ethan Miller

Az utasok a kabinban található érintőképernyőn választhatják ki az úti céljukat, majd élvezhetik a fuvart anélkül, hogy az irányítással kellene foglalkozniuk.

A repülő taxikat egy irányítóközpont vezérli, ami nyomon követi az utazást, az útvonalat, valamint az időjárást. Meghibásodás esetén a szerkezetek vészleszállási rendszerrel és ejtőernyővel rendelkeznek, így garantálva az utasok biztonságát.

Forrás: New York Post