Másfél millió forintja veszett kárba egy nőnek egy ritka útlevél-szabály miatt

Vágólapra másolva!
Egy nő egy hajó úton vett volna részt Southamptonban férjével és családtagjaival, ám az utazás végül rémálommá vált, amikor kiderült, hogy az asszony útlevele több, mint 10 éve készült, és így egy ritka szabály miatt nem érvényes. Az idős nő végül nem szállhatott fel a hajóra. Több, mint 3 ezer fontja veszett kárba.
Vágólapra másolva!

A 67 éves Christina Bentham 76 éves férjével, Johnnal és 74 éves bátyjával, illetve annak feleségével indult hajókirándulásra. A beszállásnál azonban kellemetlen meglepetés fogadta:

az útlevele érvénytelennek bizonyult, így nem engedték fel a hajóra,

annak ellenére, hogy 10 nappal az utazás előtt még gond nélkül bejelentkezett vele az internetes felületen.

Így a nyaralás terve semmivé vált, és az előre befizetett 3.198 fontot, azaz 1,4 millió forintot sem kapta vissza.

Ennek oka az volt, hogy az útlevele több, mint 10 éve készült, és annak ellenére, hogy hivatalosan nem járt le, nem volt meg az adott utazáshoz szükséges fél évnyi érvényességi ideje.

Az Egyesült Királyság kormánya több mint egymillió szöveges üzenetet küldött az embereknek, hogy tájékoztassák őket a Brexit utáni változásról, mely szerint európai utak esetében

az útlevélnek legalább még hat hónapig érvényesnek kell lennie az utazástól számított időpontban, emellett a 10 éven felüli hónapok ebbe nem számítanak bele.

Meghosszabbított érvényességi időt jelenthet azonban, ha a tulajdonos megújította korábbi útlevelét, mielőtt lejárt. Christine azonban azt mondta, hogy ő nem kapott erről értesítést.

Christine viszont azt

azóta sem érti, hogy tudott beszállókártyát szerezni, amikor az útlevele adatait beírta a rendszerbe, és azt sem, hogy hogy lehet az, hogy februárban még tudott utazni,

holott az útlevele eszerint a szabály szerint már akkor is érvénytelennek számított.

Forrás: DailyStar