Több ezer kilométerre innen ráleltünk Magyarország hasonmására

Lisszabon
Jellegzetes lisszaboni pillanatkép: a 28-as villamos kanyarog a hangulatos Alfama negyedben
Vágólapra másolva!
Bennük is, bennünk is van szenvedély, csak az övék talán harsányabb, a miénk belülről égetőbb. A két ország zászlaját többnyire azonos színek uralják, kedvenc ételeink íze és dalaink hangulata is hasonló. Azt, hogy mennyire közel áll egymáshoz a magyar és a portugál néplélek, ezúttal Lisszabonban tapasztaltam meg. A farmerdzsekis telet leszámítva otthon éreztem magam a Tejo folyó partján, az azulejo-csempés házak között.
Vágólapra másolva!

A gépem Portóban landolt, ám az időjósok Portót egyhetes esőre „ítélték", ezért egy gyors döntéssel további három órát vonatoztam délnek a naposabb fővárosba. Ha Lisszabonban elered az eső, az ember csak felugrik egy sárga villamosra, és azzal tekergi körbe a várost, ahogy Pesten is tenné, mondjuk a Duna-parton.

– dönnyögi mellettem a 28-as számú járaton egy csokibarna fiatal nő, miután egymást követik a különböző Miraduoro nevű megállók. A miraduoro portugálul kilátópontot jelent, s mivel Lisszabon hét dombra épült, bőven akadnak pazar panorámát kínáló magaslatai – hogy a hazai példánál maradjunk, akárcsak Budának.

Kilátás a Miradouro de Sao Pedro de Alcântara kilátópontról a Castelo de Sao Jorge vár felé Forrás: Dr. Szász Adrián

A város legrégebbi negyedére, a 11. században épült Alfamára például az egykori királyi rezidencia, a Castelo de São Jorge udvaráról nyílik pompás rálátás, de további három miraduoro, a Graça, a Santa Luzia és a Portas do Sol (A nap kapuja) is látványos. Ha kigyönyörködtük magunkat, egy séta erejéig érdemes alászállni is a váralja labirintusába, s bolyongás közben szóba elegyedni a környezetükre és hagyományaikra jogosan büszke helyiekkel.

Portugálos vendégszeretetük már szinte magyaros.

Jellegzetes lisszaboni pillanatkép: a 28-as villamos kanyarog a hangulatos Alfama negyedben Forrás: Dr. Szász Adrián

A portugálok évente 150 ezer liternél is több ginginhát, azaz meggylikőrt főznek, s ki-ki a saját termékét árusítja is a háza előtt az Alfamában. Amint egy bácsitól elfogadok egy felest a maga „pálinkájából", és meglátom a kapuja felett a Benfica futballcsapat zászlaját,

megemlítem neki a 2004-ben tragikus módon a pályán, kedvenc klubja mezében elhunyt Fehér Miklóst.

A szívéhez kap, ahogy válogatott csatárunk is tette a szomorú estén, majd együtt soroljuk a lisszaboni focitörténet további magyarjait Guttmann Bélától Bölöni Lászlóig. A közös nosztalgia jegyében újabb kör italokra is vendégül lát.

A nap kapuja és egy piros-fehér-zöld házikó a váralja egyik sikátorában Forrás: Dr. Szász Adrián

Pár sarokkal odébb egy Portugáliában letelepedett mongol származású festő műtermébe tévedek be, aki többynire kávéval és vörösborral örökíti meg vásznon, illetve papíron a lisszaboni élet mindennapjait. Ő egy legendás portugál költőnek, a 20. század elején élt Fernando Pessoának is „bemutat", akit épp most pingált le kedvenc macskái körében. Pessoa azt vallotta:

Amint Rouslam megtudja, hogy írok, a fenti útravalóval lát el, s nekem, mint magyarnak, külön személyre szóló rajzot is készít és dedikál Attiláról, a hunról.

Rouslam Botiev, portugál művésznevén Zé Transmontano egyik rajzát mutatja a műtermében Forrás: Dr. Szász Adrián

Az ikonikus 28-as villamos a bohém hangulatáról ismert, macskaköves Bairro Alto negyedbe is elvisz, amely a pesti Gozsdu-udvar környékére emlékeztet. A késő délután itt vihar, azaz éjszakai élet előtti csenddel fogad. A villamoson egy könyvrestaurátor asszony nagy titkot bíz rám a híres portugál krémesről, a pastel de natáról, amely legfeljebb leveles tésztás kosárkája révén rokona a mi házi krémesünknek.

A turisták ezért a kis sütiért a Pastéis de Belém nevű cukrászda előtt akár órákig is sorakoznak, hogy az eredetit megkóstolják, pedig Isabela szerint a Bairro Alto Manteigaria nevű helyén adják a legjobbat.

Rögtönzött idegenvezetőmet szaván fogom, és tesztelem a talponálló-hangulatú „gyorscukrászdát" (nagyon kicsiben a helyi Jégbüfét), ahol egy kis fémpultnál lehet krémesezni. Már értem a rajongást, de két sütinél megállok, hiszen így is felcseréltem a sorrendet: vacsora előtt desszerteztem. De mi legyen a vacsora? Bacalhau à brás, vagyis sózott tőkehal hagymával, reszelt krumplival, rántottával sütve? Vagy arroz de pato, azaz portugál rizses kacsa? Esetleg carne de porco à alentejana, ami kagylós sertéspörköltet takar? Hogy a legkevésbé magyarosnak tűnőt válasszam, polippal nyitok.

Balról jobbra, fentről lefelé: rizses kacsa, kagylós pörkölt, bacalhau, polip, chorizo, krémes Forrás: Dr. Szász Adrián

Az Armaha étteremben a vendéglátásra született üzletvezető hölgy keresztneve azt jelenti: jó előjel, és az elém tett fokhagymás-zöldfűszeres nyolckarúja be is aranyozza az estémet. Hogy a többi ételre se mulasszam el az ajánlásokat: tőkehalat később a Sinal Vermelho, rizses kacsát az O Velho Eurico, kagylós pörköltet pedig a Casa do Alentejo étteremben fogyasztok, és nálam a középső a nyertes. De nagyon mellélőni nem lehet,

a portugál szakácsok igen jó pontossággal találják el a magyar ízlést.


Hogy e sok finomságot aztán a Miradouro de São Pedro de Alcântara kilátópontra felsétálva, vagy az Ascensor da Bica siklóvasút körüli dimbes-dombos utcácskákban fel-le menetelve mozogjuk le, más kérdés. Az edzőtermi taposógépet mindkettő kiváltja, tekintve a megmászandó szintkülönbségeket. Az pedig fotós szemnek és léleknek is öröm, hogy az elegáns portugálok milyen szívesen megállnak a budapesti turista kedvéért egy-egy fényképre. Nuno a kedvencem a vidám csokornyakkendőjében.

Nuno és a többiek elegáns jó kedélye Lisszabon utcáit járva ránk is átragad Forrás: Dr. Szász Adrián

A Bairro Altóban lassan tetőfokára hág az éjszakai hangulat, a macskakövek fiatalos csapatokkal és randevúzó párokkal telnek meg. A kis konyhaméretű bárokból csak úgy folynak ki az emberek a télen is kellemes levegőjű utcákra, miután kézhez kapták pohár borukat, koktéljukat.

Sokszor az éneklés meg a tánc is a szabadban, az utca kövén bontakozik ki.

A színes-hangos kavalkádból aztán betérek egy autentikus fadobárba is, ahol a helyiek népi-nemzeti muzsikája szívből szól, és el is jut a szívemhez.

Carla, amint fadót énekel gitárkísérettel Macheta néni kockás abroszos kocsmájában Forrás: Dr. Szász Adrián

A hely neve Tasca da tia Macheta, azaz Macheta néni kocsmája, a csodás hangú énekest pedig, aki a gitárkíséretes fadót előadja, Carlának hívják. Ha külön címet adnék az este ezen részének, talán ez volna:

Egy férfiénekessel felváltva dalolnak, s hogy a szünetekben még egy ismerős illatú specialitásra is rácsodálkozzak: lángoló chorizokolbászt szervíroz Pedro, a pincér a vendégeknek. Hiába, a mély érzésekről szóló dalokhoz markáns fogás dukál. Az igazi meglepetést azonban Pedro azzal szerzi, hogy miután megtudja, honnan jöttem, így köszön el: „Egészségedre!"