A Szomszédok legellenszenvesebb figurája fedezte fel Magyarország egyik legszebb kastélyának kincseit

füzérradványi kastély, Károlyi-kastély, Füzérradvány, Zemplén,
Vágólapra másolva!
Horthy Miklós két grádiccsal magasabbra hágott, mert nem akart alacsonyabbnak látszani a grófoknál. Karády Katalinnak itt is elhamvadt a cigarettavége. A Károlyi-család nagyívű építészeti elképzeléseit egykoron kigúnyolták, ma már csodájára járnak. Füzérradványon, a felújított Károlyi-kastélyban jártunk.
Vágólapra másolva!

A csigalépcső meredeken tekergett felfelé, a végét nem is láttuk. Csak azt tudtuk, hogyha megmásszuk, valami páratlan panoráma tárul elénk. Kivételezettnek éreztük magunkat, mert ezt a tornyot nem nyitották meg a látogatók előtt.

Csak különleges alkalmakkor látogatható, így tényleg megtisztelve éreztük magunkat, hogy felmehettünk.

A kastélyban 1984 óta különféle beosztásokban szolgáló Rédai Zsolt most elővette a titkos kulcsot, s ő mutatta meg nekünk a felfelé vezető utat.

Ez a páratlan panoráma tárult a szemünk elé a füzérradványi Károlyi-kastély tornyából Fotó: Csudai Sándor - Origo

Rédai Zsolt is különleges ember, meg ez a torony is az, amely egyáltalán nem illik bele a füzérradványi Károlyi-kastélyba.

Mintha valaki direkt azért építette volna, hogy megmutassa: ki az úr a háznál.

Van benne egy kis hivalkodás, egy kis magamutogatás, de nagy kár lett volna, ha a kastély stílusát kitaláló Károlyi Ede gróf nem beszéli rá Ybl Miklóst, hogy húzza fel a magasba törő tornyot. A nyolcszögletű torony miatt aztán a gróf kapott hideget-meleget, de főleg gúnyolódást szép számmal és kevésbé szép szavakkal. Károlyi Ede nem foglalkozott az okoskodókkal, büszke volt erre az alkotásra, a torony tetején lobogó családi zászlóra.

A rozsdás őszi zempléni erdő és a kastély angolparkja Fotó: Csudai Sándor - Origo

Feltornáztuk magunkat az utolsó vaslépcsőn, majd kibújtunk a tornyot lezáró vasajtón és olyan látvány tárult a szemünk elé, amelyről nehéz szavakkal számadást adni.

A Zempléni-hegység muflonokkal, szarvasokkal, nyulakkal, vaddisznókkal, rókákkal és ki tudja még hány fajta állattal lakott vidékébe alaposan beleharapott már a természet rozsdája, az ősz.

A valószínűtlenül kék ég, a tűző napsütés, az október közepi 22 fokos langymeleg sárgává, vörössé, barnává varázsolta az alattunk elterülő tájat.

„Aztán tudja-e, hogy hány méter magasan vagyunk most?" – tette fel a kérdést Rédai Zsolt.
Lenézni sem merek, a parkolóban hagyott autók gyufásdoboznak tűnnek, elgondolkodok a magasságon, a messzire szálló tekintet alaposan megcsalja az embert. Rámondom a 110 métert, de mire elhagyja a szó a számat, már tudom, hogy alaposan melléfogtam.

„26 méter magasan vagyunk" – nevet az egykori gondnok, akinél többet ma senki sem tudhat e misztikus házról.

Hitchcock simán leforgathatta volna itt is a Rebeccát,

a Manderley-ház asszonyát, csak meg kellett volna várnia az estét, meg a szelet, amely most is erősen fúj.

Lustán ring a falevél a füzérradványi kastély parkjában található tavon Fotó: Csudai Sándor - Origo

A parkban lévő hatalmas fák keményen állják a sarat, a tó vizét hullámok szaggatják szét, a rájuk hulló levelek csónakként ringanak, egy-egy vadabb széllökés után bátran szörföznek. Egyszerűen tökéletes és idilli a kép. Festeni, rajzolni nem lehetne szebbet.

S ha ezek a falak mesélni tudnának, hosszú és tanulságos történet kerekedne ki belőle.

A grófi szérűtől nem messze, a vad hegyek ölelésében megbúvó Füzérradvány a kastély születése óta híres település volt.

Később az idők megváltoztak. Radvány (akkor még így hívták) 1702-ben került a Károlyi-család birtokába. Aztán jöttek a grófok, a már említett Károlyi Ede, aki a 19. század közepére teremtette meg a kastély mai formáját. Az 1930-as években jött az ötlet: legyen belőle luxusszálloda.

A kastély parkja Füzérradványon Fotó: Csudai Sándor - Origo

Lett is. Sőt, még Karády Katalin itt forgatta egyik híres filmjét, a Kisértést. Persze csak a külső jeleneteket vették fel itt, a kastélyban játszódókat inkább a Filmgyár Pasaréti úti műtermébe vitték, ahol felépítették a kastély mását. Terveztek ide repülőteret is, úgy gondolták, hogy a nagyon gazdagok itt szálljanak le a közelben, ne rázassák lelküket a kocsiúton, de aztán a II. világháború közbeszólt. A kastélyt előbb a németek, majd az oroszok rabolták le – vagy ki. 1945-48 között még működött a szálloda, de a nagy államosítás véget vetett minden álomnak.

A kastély sorsa bevégeztetett. 1948-1979 között állami gondozott gyerekek laktak itt, majd egyszer csak valaki kitalálta, hogy a kastélyból legyen szanatórium.

Amivel persze a sátoraljaújhelyi kórház (mert szervezetileg oda csatolták a füzérradványi szanatóriumot) nem nagyon törődött. Gróf Károlyi Ede álma, az Ybl által tervezett gyönyörű, romantikus épület lassan, de biztosan jutott az ebek harmincadjára.

A felújított füzérradványi Károlyi-kastély Fotó: Csudai Sándor - Origo

1988-ban különös dolog történt. Londonból Füzérradványra érkezett a kastély utolsó magántulajdonosának, Károlyi Istvánnak a fia, Károlyi László. Elborzadva nézett körbe és nem hitte el, amit látott. A salétrom úgy virágzott a falakon, mint most a késő őszi virágok a hatalmas kastélyparkban. A messziről jött vendég saját tulajdonába akarta venni a család egykori kastélyát. Hosszas tárgyalások kezdődtek, miközben 1990-ben megtörtént a rendszerváltás. Az épülettel nagyon sokáig senki sem foglalkozott. 2016-ban, amikor ott jártam egy szinte végtelenül lepusztult, düledező épületet találtam Füzérradványon. Most valami egészen mást.

Egy csodálatosan felújított kastélyt, amelynek a munkálatai hamarosan folytatódhatnak, de az a rész, amely kikerült a restaurátorok és építészek keze alól, tényleg mesébe illően néz ki.

Olyan, mint amikor még Horthy Miklós is idejárt. A legenda szerint a kormányzó megállt a lépcső tetején és nagyon ügyelt arra, hogy mindig ő álljon két grádiccsal magasabban, mint a társaságában álló grófok. Hogy így mutassa meg az uralkodó osztály kései tagjainak, hogy itt bizony ő is valaki.

Rédai Zsolt, aki a kastély legtöbb titkát ismeri Fotó: Csudai Sándor - Origo

Aztán van itt az asztal, amelyen – állítólag – a szatmári békét írták alá Nagykárolyban, 1711-ben, tudják, ez a béke zárta le hivatalosan a Rákóczi-szabadságharcot. Az asztal szép, gyönyörű szobában terpeszkedik méltóságteljesen. Csakhogy van itt egy kis bökkenő, amelyről Rédai Zsolt mosolyogva mesél.

Voltaképpen nem igazán tudjuk, hogy hol történt meg a béke szentesítése, de ennek a kérdésnek az eldöntését tényleg a történészekre bíznám. Maradjunk annyiban, hogy a Füzérradványon található asztal gyönyörű, a miénk és kapcsolódik a Rákóczi-szabadságharchoz.

A legenda szerint ezen az asztalon írták alá 1711-ben a szatmári békét Fotó: Csudai Sándor - Origo

Puff neki. Ezt a vitát mi most nem fogjuk tudni eldönteni, de van még itt igaz mese, szép számmal. Jöjjön akkor még egy a históriák sorából.

„A színész Éless Béla Kassán született" – kezd bele a történetbe alkalmi idegenvezetőnk, Rédai Zsolt. „Gyerekkorában rengeteg időt töltött Füzérradványban, mert az édesapja itt dolgozott sofőrként a kastélyszanatóriumban.

Éless Béla a Szomszédokban is játszott. Az egyik legkellemetlenebb figurát alakította. Ő volt Kerei Gusztáv, a mindenbe belekötő, s mindent kritizáló adószakértő. A füzérradványi kastélyban kiállított fegyverek és porcelánok felfedezőjének sokat köszönhet az utókor.

A pincébe rejtett porcelánokat Éless Béla színész találta meg Fotó: Csudai Sándor - Origo

Teszünk még egy sétát a parkban, gyönyörködünk az őszi színekben, megtudjuk, hogy a kastély kertjében megépített pavilonok turisztikai célt szolgálnak, mert szobák vannak benne. Már most foglalhatóak ide szállások, a későbbiekben pedig bővítést is terveznek.

Az ősfák árnyékában a sárga leveleket sepri a szél, az egyik fát állítólag az 1700-as évek elején ültették, nem véletlenül nevezik Rákóczi platánfájának.

A közel 100 hektáros parkot annak idején sűrű erdő borította. A szakemberek az efféle helyeket nevezik angolkertnek. Volt ízlése a grófoknak, annyi bizonyos.

Végszóra érkezett meg dr. Virág Zsolt miniszteri biztos, aki a közeli Füzéren, a szintén csodásan felújított várban rendezett konferenciáról ugrott át Füzérradványra. Ő mesélt nekünk a Károlyi-kastély felújításáról. Elmondta, hogy a rekonstrukció első üteme fejeződött csak be, de tervben van a folytatás.

Karády Katalin filmje, a Kisértés is itt készült el Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az első ütemben történt munkák után a nagyközönség 2021 októberében vehette birtokba az épületet, de a második ütem tervei között szerepel, hogy a kastély emeletén lévő szobákból szállásokat alakítsanak ki.

Tatán, Nádasdladányon és Füzérradványban elkészültünk a munkákkal, s ezeket az épületeket már mindenki láthatja. November elején nyitjuk meg a sümegi püspöki palotát a látogatók előtt. Az is a célok között szerepelt, hogy olyan helyeket is bekapcsoljunk a belföldi turizmus vérkeringésébe, amelyek korábban nem voltak frekventált helyek.

Dr. Virág Zsolt miniszteri biztos Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ezt tükrözi a szlogenünk is: „Múltról – jelen időben.

Hiteles, friss és élményalapú kirándulások ezek, arra biztatok mindenkit, hogy jöjjön el és nézze meg a felújított magyarországi kastélyokat, amelyek a nemzeti kastélyprogram és nemzeti várprogram keretében kaptak régi-új köntöst. Az üzemeltető a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nkft, amely rengeteget tesz azért, hogy a látogatók a lehető legteljesebb képet kapják meg arról, hogy milyen volt az élet ebben a kastélyban."

A füzérradványi Károlyi-kastély egyik fürdőszobája Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ez befejezésnek is tökéletes, de azért van még egy kedves kis történet a tarsolyban. A kastély egyik termében ott áll egy 1930-as Coventry típusú automobil. Anno ezzel a kocsival fuvarozták az ide érkezőket a sátoraljaújhelyi vasútállomásról egészen a füzérradványi kastélyig.

A kocsiban már nincsen motor, nincsenek alkatrészek, de a jobb oldalon lévő kormány mögé bárki beülhet és képzeletben elindulhat a múlt század harmincas éveinek rázós, köves útjain,

hogy hamarosan Magyarország egyik legszebb kastélyának felhajtó útján döcögjön, miközben a kastély inasai és szolgálói már készen állnak arra, hogy a hatalmas bőröndöket a szobákba vigyék.

Ezzel a Coventry típusú gépkocsival hozták fel a vendégeket a kastélyba Fotó: Csudai Sándor - Origo

Valahogy ilyen lehetett az élet a Károlyi-kastélyban Füzérradványon. De aztán a mi időnk is lejárt, elhamvadt. Mint Karády Katalin cigarettavége.