Visegrád: nemcsak a fellegvárért érdemes meglátogatni

Visegrád címlapi
Vágólapra másolva!
Visegrád mindig is a fontosabb turisztikai célpontok közé tartozott, de a fellegváron kívül bőven akad ott látni- és felfedeznivaló, akár egy napra, akár hosszabb időre látogatunk el. Ezeket próbáltuk egy csokorba gyűjteni a teljesség igénye nélkül.
Vágólapra másolva!

A Dunakanyar jobb partján fekvő kis település ügyesen használja ki adottságait. A felette elhelyezkedő vár vonzerejének köszönhetően mindig is sok turista látogatta, de

a történelmi emlékek felkeresésén kívül is rengeteg program közül választhatunk,

a nyári időszakban pedig sokkal több a nyitva tartó látnivalók listája.

A fellegvár reggel Nagymarosról fotózva Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Megközelíteni autóval és busszal is lehet, de akár a vonattal elérhető bal partról is érdemes átkelni a Dunán. Nagymarosról komp jár ide, de

igen népszerű Mahart által nemrég indított, hop-on hop off turistahajó is, különösen a hétvégén.

Ez utóbbi egyébként több variációban is érinti Visegrádot a nyár folyamán, így autónkat akár több napra is magunk mögött hagyhatjuk, ha a környező vagy szemközti településeket szeretnénk bejárni. Az új hajójáratokról itt írtunk bővebben.

Fantasztikus kilátás a magasból

A turistákat rengeteg szálláshely, több szálloda és vendégház várja, de itt is érdemes időben foglalni, főleg a főszezonban. Bár a lepencei strandfürdő sok évvel ezelőtti bezárása mind a mai napig komoly hiányérzetet kelt a helyiekben és a régen odalátogatókban, jelenleg több termálfürdő is elérhető pár kilométeres körzeten belül.

Kilátás a Kálváriáról Visegrádra Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Ha időnk engedi, érdemes a várat és környékét akár gyalog is felfedezni. Az Országos Kéktúra egy izzasztó, de nem túl hosszú emelkedővel az erdőn keresztül vezeti fel a túrázókat a fellegvárhoz.

A séta a Kálvárián keresztül vezet,

amelynek a legérdekesebb pontja a 18. században épült, barokk stílusú Kálvária-kápolna, szinte beékelődve a hegybe.

A Kálvária-kápolna Forrás: Pénzes Gyöngyvér

A várba vezető ösvényen, pár perccel a cél előtt egy balra vezető kis úton érdemes lekanyarodni, mert a vár alatt elhelyezkedő Viktorin-emlékműtől és Zách család emlékére felállított padtól fantasztikus panoráma nyílik az egész Dunakanyarra.

Kilátás a vár alatt elhelyezkedő Viktorin-emlékműtől Forrás: Pénzes Gyöngyvér

A fellegvár kötelező program annak, aki még nem látta, aki pedig igen, az több irányba is folytathatja az útját. A kalandvágyóbbaknak irány a canopy, vagy a nyári bob-pálya, de egy ebédet is elkölthetünk a Nagyvillám étteremben, vagy megnézhetjük a Zsitvay-kilátót.

A Sibrik-domb sincs messze, amely ugyan kevéssé ismert, de mégis az egyik legérdekesebb látnivaló.

Itt volt ugyanis a Római Brirodalom császárkorban létesített szárazföldi határvonala, a limes fennmaradt részleteit pedig ma is meg lehet nézni, persze pazar kilátással körítve.

A visegrádi vár egy olyan erődítmény, amely a Visegrádi-hegység magas sziklacsúcsától egészen a Duna partjáig húzódik. Két részből áll: az alsó várból és a fellegvárból, más néven citadellából. A középkorban a magyar királyok egyik leggazdagabb palotája állt itt, emellett fontos politikai és hadászati szerepet töltött be. Itt írtunk róla korábban beszámolót.

Lefelé érdemes a vár jelzésen leereszkedni, szintén az erdőben, mert az út a nyáron is nyitva tartó Salamon-toronyba torkollik. Lejjebb ereszkedve pedig visszajutunk Visegrádra, ahol a királyi palota még fennmaradó falai között merülhetünk el a történelmi emlékek között.

A Salamon-torony Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Ahogy a legtöbb Dunakanyarban fekvő kis városban és faluban, itt is érdemes a kis utcácskákat bejárni.

Hagyni, hogy a lábunk vigyen, megfigyelni a Visegrádon élő több száz fecske reggeli rovarvadászatát, elmélyedni a takaros város apróbb részleteiben, az elhagyott épületek vadnövénnyel borított romantikájában, vagy csak lesétálni a Duna-partra, kémlelni a környéken zajló életet.

Visegrádi utcarészlet Forrás: Pénzes Gyöngyvér