Érdemes meglátogatni a balatonboglári Várdombot

A balatonboglári Gömbkilátó
Vágólapra másolva!
Elkészült négy, a balatonboglári Várdombot érintő turisztikai fejlesztés, több nagyberuházás pedig még folyamatban van. Közel 800 millió forintnyi támogatással fejlődik az idén a város - mondta Mészáros Miklós polgármester az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

A polgármester a turisztikai fejlesztésekben jól együttműködő "mesterhármasnak" nevezte az átadott attrakciókhoz állami támogatást nyújtó Magyar Turisztikai Ügynökséget (MTÜ), az önkormányzatot, és a Várdomb szolgáltatásait - köztük bobpályát, kalandparkot - üzemeltető helyi vállalkozást, a Sziszi Kft.-t.

és igen jó helyre kerül, amit az is mutat, hogy tavaly 117 ezren váltottak jegyet a Várdomb tetején lévő Gömbkilátóra - mondta a polgármester.

A balatonboglári Gömbkilátó Forrás: Shutterstock/hbpro

A csütörtökön átadott projektek egyikeként, a Sziszi Kft. által elnyert 66 millió forintos támogatásból teljesen újjáépült egy 92 elemből álló komplex magaslati akadálypálya. Ez a vállalkozás nyert 45 millió forintot egy városnéző, gumikerekű kisvonat beszerzésére is.

Az önkormányzatnak juttatott 59 millió forintból újult meg a Várdomb Piknik ligetének infrastruktúrája,

beleértve a lépcsőket, támfalakat, ülőfelületeket és egy fogadóépületet. A negyedik befejezett projekt a Gömbkilátó új ledes technológiával és fényjáték lehetőséggel megújult a díszkivilágítása, ami a város által megpályázott 20 millió forintos támogatásból valósulhatott meg.

Mészáros Miklós beszámolt arról is, hogy várhatóan év végig befejeződnek a település mintegy 400 millió forint értékű strandfejlesztő beruházásai, és egy uniós támogatásának köszönhetően 350 millió forintból teljesen átépülhet a város 80 éves kultúrháza. Már engedélyeztetési szakaszba jutott Balatonboglár többéves terve is.

Ez egy Európában egyedülálló, cölöpökön álló magasösvény kialakításáról szól a Várdomb gerincén,

ahol a magas fák tetejével azonos szintről lehet majd csodálni a páratlan balatoni panorámát. Az egyedi attrakció megvalósításához, amitől a Várdomb több mint százezres látogatói létszámának minimum megduplázását várják, 500-600 millió forint támogatást remél a település az MTÜ-től.