Megújul a várpalotai Zichy-kastély és a Trianon Múzeum

a várpalotai Zichy-kastély
A várpalotai Zichy-kastély
Vágólapra másolva!
Megújul a várpalotai Zichy-kastély és a falai között működő Trianon Múzeum a jövő év elejére a Nemzeti Kastély és Várprogramnak köszönhetően. A trianoni diktátum időszakát bemutató, megújult interaktív kiállítás és új közösségi terek várják majd a látogatókat.
Vágólapra másolva!

György István területi közigazgatásért felelős államtitkár, a fejlesztés alapkőletétele alkalmából tartott pénteki, várpalotai ünnepségen elmondta, hogy

országosan 60 milliárd forintból 19 kastély és 15 vár újul meg,

melyek mindegyike vonzó turisztikai célponttá válik. Mint mondta, a megújult létesítmények a térség gazdasági életét fellendítik, az "ország büszkeségeivé válnak". Szavai szerint az a cél, hogy a megújult épületek többségükben önfenntartóan működjenek.

A várpalotai Zichy-kastély Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója ismertette: megújítják a kastély világítását, korszerűsítik a fűtési trendszert, kicserélik a nyílászárókat. A fejlesztés 463 millió 550 ezer forintból valósul meg.

A kastély a fejlesztésnek köszönhetően egész évben látogatható lesz, így jelentősen hozzájárul a város turisztikai vonzerejének növeléséhez.

Szabó Pál Csaba, a Trianon Múzeum Alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, hogy a Trianon Múzeumban múzeumpedagógiai játékteret, szabadulószobát, zeneszobát és kártyaszobát alakítanak ki, valamint részben vagy egészben megújulnak a kiállítási tartalmak is.

Freskó a várpalotai Zichy-kastély könyvtárszobájában Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa felidézte:

az épületet a Zichy család 1722 és 1725 között emelte barokk stílusban.

1860-ban az épület leégett, ekkor Ybl Miklós tervei alapján építették újjá. A jelenlegi felújítás az épület "fizikai és szellemi rehabilitációját" jelenti - emelte ki.