Megnyitnak a görög strandok, de alkohol és zene nem lesz

Görög strand
Napernyőket állítanak fel egy tengerparti strandon Athén közelében
Vágólapra másolva!
Görögországban szombattól újranyithat 515 strand, miután a kormány enyhítette a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat. A látogatókra és a fenntartókra azonban szigorú előírások vonatkoznak majd.
Vágólapra másolva!

A görög egészségügyi minisztérium járványügyi bizottsága elírta például, hogy a fizetős strandokon 1000 négyzetméterenként mindössze 40 ember tartózkodhat egyszerre. A napozóágyak és napernyők között legalább négyméteres távolságot kell tartani, és egy időben csak két napozóágy lehet egymás mellett.

A kávézók és bárok csak elvitelre árulhatnak ételt és italt.

Asztalok és asztali kiszolgálás nem lesz, az alkoholos italok árusítását pedig megtiltják, ahogy a zenét is. Ugyancsak tiltva lesz minden olyan sporttevékenység a strandokon, ami érintkezéssel jár, mint például a foci.

Napernyőket állítanak fel egy tengerparti strandon Athén közelében Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu

Néhány strand ezen felül is bevezetett óvintézkedéseket. Szantorinin például az egyik üzemeltető plexilapokat helyezett el a napozóágyak között – írja a Sun.

Görögországban eddig 2770 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és156-an haltak meg a járványban, ami alacsonynak számít más európai országokkal összevetve.

Sokan attól tartanak, hogy a külföldi turisták megjelenésével romolhat a helyzet.

Az országnak azonban égető szüksége van idegenforgalmi bevételekre: korábbi jelentések szerint

a görög szállodák 65 százaléka csődbe mehet a vendégek elmaradása miatt.

Turisták Szantorini szigetén Forrás: Shutterstock/ l.lika

Görögország azt tevezi, hogy júliusban megkezdődhet a szezon, a végét pedig kitolhatják októberre, novemberre.

A repülővel külföldről érkezőktől azonban a felszállás előtt egy 72 óránál nem régebbi koronavírus-tesztet követelnek majd meg

írja a Greek City Times. Ezen felül minden szállodának szerződnie kell egy orvossal, aki szükség esetén eldönti, hogy egy adott vendégen el kell-e végeznie koronavírus-tesztet. A szállodák fertőtlenítését fokozzák, a svédasztalos reggeliket pedig betiltják a fertőzések kockázatának csökkentésére.