Rengeteg programot kínálnak már a magyar nemzeti parkok

Pityerszer skanzen Őrségi Népi Műemlékegyüttes Szalafő Őrség
Vágólapra másolva!
Újraindul az élet a magyarországi nemzeti parkokban azután, hogy a kormány lehetővé tette a vidéki szabadtéri bemutatóhelyeik megnyitását. Persze óvatosan, bizonyos óvintézkedéseket továbbra is be kell tartani, de a vidéken élőknek remek program lehet kimozdulni a szabadba a hetekig tartó bezártság után. A 65 év felettiek egyelőre nem látogathatják ezeket a parkokat.
Vágólapra másolva!

Bükki Nemzeti Park

A korlátozások enyhítésével a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság három bemutatóhelye már látogatható. A vendégek ellátogathatnak a szilvásváradi Milleniumi Kilátóba. Mostantól péntek-szombat-vasárnap már a Szalajka-völgyi információs házban és Európa miocén erdejében, az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál is várják a vendégeket.

Itt szükség szerint sűrűbben indítják a túrákat, hogy ne legyenek nagyobb csoportok egyszerre.

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Arra kérik a vendégeket, hogy lehetőség szerint előre foglaljanak időpontot és/vagy vásárolják meg online a belépőjegyüket, hogy minél jobban ütemezni tudják a turnusokat, és minél kevesebbet kelljen várni a jegypénztáraknál.

Hortobágyi Nemzeti Park

A Hortobágyi Nemzeti Park ismét fogadja a látogatókat bizonyos kültéri kiállítóhelyeken, és állatparkokban. Nyitva van már például a Hortobágyi Madárpark, van motorcsónaktúra a Hortobágy folyón, elindították a Tisza-tavi vízi sétányt,

nyitva tartanak a mátai ménes istállói, és elindult a pusztai fogatozás.

Kinyitott a Pusztai Állatpark és a Hortobágyi Csárda kerthelyisége, továbbá látogatható a Bihari-sík tanösvény, a Daru-láp tanösvény (Kokad), a Tarpai Szőlőhegy tanösvény és a Cégénydányádi Kastélypark tanösvény.

Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Május 31-ig, illetve visszavonásig több tanösvény és bemutatóhely ingyenesen látogatható, amiről bővebb információt itt talál.

Több létesítmény ugyanakkor továbbra is zárva tart,

például a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont, a Pásztormúzeum, a Körszín kiállítás, a Hortobágyi Csárda kiállítás, a Halászbárka Fogadóközpont a Hortobágyi-halastó, a Fecskeház erdei iskola és Nagyiváni Tájház. A Hortobágyi Vadaspark és a Hortobágy-halastavi Kisvasút előreláthatóan május 16-án, szombaton nyit újra, erről előtte célszerű érdeklődni.

Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Duna-Ipoly Nemzeti Park szabadtéri szakvezetéses túráinak egy részét megtartják a Pest megyén kívül eső területeken. Indítanak például bunkertúrát és orchideatúrát a Strázsa-hegyen, ürgészni lehet a Gerecse hegylábi löszlegelőjén, ezen kívül csoportok részére szakvezetéses túra rendelhető a Dinnyési Fertő Madárdal tanösvényén és a Strázsa-hegyen.

A résztvevők maximális létszáma 10 fő, és előzetes bejelentkezés kötelező a túra vagy program időpontjához képest 24 órával korábban. A korlátozások ugyanakkor továbbra is érvényesek fedett bemutatóhelyekre, erdei iskolákra és rendezvényeikre.

Körös-Maros Nemzeti Park

Pénteken nyitotta meg kültérrel rendelkező látogató központjainak kapuit a Körös-Maros Nemzeti Park, így a dévaványai Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont és a biharugrai Bihari Madárvárta Látogatóközpont, a szarvasi Körösvölgyi Állatpark, valamint az igazgatóság két tanösvénye nyílik meg az érdeklődők előtt.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

A Kardoskúti-pusztán tavaszi túrát tartanak a május 15-én, pénteken, amelyen a puszta és a Fehér-tó élővilágával lehet ismerkedni szakvezetés kíséretében.

Kiskunsági Nemzeti Park

Elindítja a szabadtéri szakvezetéses túrák nagy részét a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága, és korlátozásokkal újra látogatható a kecskeméti Természet Háza. Az erdei iskolák azonban még zárva tartanak. A szakvezetéses túrákon résztvevők és a túravezetők egészségének védelme érdekében legfeljebb 15 fő jelentkezését fogadják, és

higiéniai okokból megfigyelési eszközöket nem tudnak biztosítani.

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park

Legközelebb, május 16-án, 17-én, 23-án és 24-én orchideatúrát szerveznek a Kolon-tónál, de május 16-án a szegedi Fehér-tó környéki kerékpáros túrára is lehet jelentkezni. Csatangolás a Csodaréten címmel május 23-án Ásotthalom környékére hirdetnek túrát, de

ugyanezen a napon lesz Árvalányhajas túra a Fülöpházi-buckavidéken

és gyógynövénytúra a szegedi Fehér-tónál is. A hónapot május 24-én a kiskunhalasi Fejeték-mocsár tanösvényen mocsárjáró túra, majd május 30-án a Péteri-tó környéki fészekrakó túra zárja.

Duna-Dráva Nemzeti Park

Ismét fogadnak látogatókat a Duna-Dráva Nemzeti Park szabadtéri ökoturisztikai helyszínei. A Mohácsi Nemzeti Emlékhely már pénteken is nyitva állt, ott naponta kilenctől este hatig tartózkodhatnak a látogatók, kizárólag a szabadtéri területen. Az emlékhely területén minden nap kétszer, tizenegykor és délután kettő órakor korabeli fegyverekből fegyverbemutatót is tartanak.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A pécsi Pintér-kert Arborétum szombaton, vasárnap és ünnepnapokon tíz és este hat között tart nyitva, a területen pedig egyidejűleg legfeljebb harmincan tartózkodhatnak. A barcsi Dráva Kapu Bemutatóközpont munkanapokon nyolctól négyig fogad a látogatókat a szabadtéri területeken, az állattartó telepen és a tanösvényen. A Szaporcán található Ős-Dráva Látogatóközpont szombattól nyitja meg részlegesen kapuit kilenc és délután öt között.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága is megnyitotta a szabadtéri látogató-és bemutatóhelyeit. Az érdeklődők előtt nyitva áll a Salföldi Major és a Fekete István Emlékhely a Kis-Balatonon, a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum és a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Forrás: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága

A hétvégén geotúra indul Bakonynánáról Jásdra a Gaja-szurdok természeti csodái mentén, május 23-án pedig Lovasról az ősember festészete nyomában. A túrákon legfeljebb 15 fő vehet részt.

Őrségi Nemzeti Park

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága újra megnyitotta Szalafőn az Őrségi Népi Műemlékegyüttest, amely az épületeken kívül szemléletesen mutatja be egykori lakóinak életmódját és kulturális értékeit.

Az egykori őrállók a dombok tetején, erdei irtásokon alakították ki házaikból és gazdasági épületeikből álló házcsoportjaikat, melyeket "szereknek" neveztek.

Forrás: Wikipedia/Sudika

Újra látogatható a kőszegi Chernel-kert is, amelyben jelenleg több mint háromszáz növényfaj tekinthető meg. Május 23-án pedig egy túra indul Szőcéről a virágba borult láprét kerül bemutatásra.

Aggteleki Nemzeti Park

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság saját vagyonkezelésében lévő szabadtéri kiállítóhelyek, játszóterek, a gyalogosan bejárható túraútvonalak és tanösvények esetében a korábban elrendelt korlátozásokat feloldották, ezek szabadon látogathatók.

A bodrogzugi vízitúra tanösvény megnyitására vonatkozó előkészületeket az Igazgatóság megkezdte,

a bejárható szakaszok kijelölése után a terület egy részét újra megnyitják, erről később részletes tájékoztatást adnak.

Forrás: Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága

Az igazgatóság látogatóközpontjai, zárt térben lévő bemutatóhelyei, barlangtúrái, a jósvafői hucul lovasudvar továbbra sem látogathatók, a turisztikai szolgáltatások nem vehetők igénybe.

Fertő-Hanság Nemzeti Park

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága csak később tervezi az újranyitást. Mint az Origónak Babos Attila, az Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési osztály vezetője elmondta, elsőként a Lászlómajori Látogatóközpont boltja nyitna meg pünkösdkor.

Ekkortól egyelőre egyéni turistákat tudnak fogadni,

gyalogos, biciklis és kenus túrák indítanak kis létszámban. Ezekre a túrákra későbbi időpontban lehet majd jelentkezni.

Forrás: Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság

A többi intézmény még felújítás alatt áll, így a Csapodi István Természeti Iskola még zárva tart, táboroztatást, gyerekcsoportok fogadását még nem tervezik. Ugyancsak zárva tart a Hanság Élővilága Kiállítás, illetve a Kócsagvárban működő időszaki kiállítás is.

Fokozott biztonsági szabályok érvényesek

A nemzeti parkokat a 65 éven felüliek – saját és családjuk érdekében – továbbra sem látogathatják. A megnyitott látogató-és bemutatóhelyeinken egyszerre, egy időben megengedett látogatói számról célszerű előre tájékozódni. A látogatók számára – egy háztartásban élők kivételével -

legalább 1,5 méter egyéni védőtávolság betartása kötelező.

A zárt terekben (például pénztár, mosdók) szájat és orrot eltakaró maszkot vagy kendőt kell használni. A fizetéskor, ahol ez lehetséges, törekedni kell a készpénzmentes fizetési módokra.

Forrás: MTI