Újra kinyitnak a vidéki állatkertek

Zuri, a szegedi törpevíziló-kölyök
Zuri 2020. január 20-án született a Szegedi Vadasparkban, de csak kedden sétálhatott először végig a kifutón.
Vágólapra másolva!
Másfél hónapos szünet után ismét kinyit több vidéki állatkert, miután a kormány hétfőtől – Budapest és Pest megye kivételével – enyhítette a kijárási korlátozásokat, amelyeket korábban az új típusú koronavírus terjedésének megakadályozására rendelt el. A fővárosban és Pest megyében élők ugyanakkor egyelőre nem látogathatják ezeket a vidéki állatkerteket.
Vágólapra másolva!

Hétfőn újra megnyitotta kapuit a Szegedi Vadaspark, a járványügyi szabályok miatt a látványetetések és az oktatási programok azonban még szünetelnek.

Ezek pótlására zoopedagógiai sorozatot indított közösségi oldalán az intézmény.

A hetente jelentkező sorozatban az érdeklődők megismerhetik az állatkertben gondozott az egyes fajok életmódját vagy természetvédelmi helyzetét – írja az MTI.

Zuri, a Szegedi Vadasparkban nemrég született törpe víziló Forrás: Szegedi Vadaspark

Pécsen szombattól kedvezményes jegyek biztosítása mellett megnyitják a veszélyhelyzet óta zárva tartó állatkertet, azonban az akvárium-terrárium felső szintje, a csimpánzház és az oroszlánház zárva maradnak.

A győri Xantus János Állatkert is újra nyitja kapuit a pénteki napon.

A zárt állatházak nem látogathatók, de állatbemutatót és látványetetést tartanak. Az intézmény arra kéri látogatóit, hogy a jegyeket lehetőleg online vásárolják meg, és az állatkert területén is tartsák meg a másfél méteres távolságot egymástól.

Zsiráfok a győri Xantus János Állatkertben Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Szintén kinyit a veszprémi állatkert. Török László, az intézmény igazgatója elmondta, hétfőtől visszavonásig a látogatóknak be kell tartani a másfél méteres távolságot egymás között, zárt térben maszk, sál vagy kendő használata kötelező.

Péntektől ismét megnyitja kapuit a Nyíregyházi Állatpark.

Az állatkert arra kéri látogatóit a Facebook-oldalán, hogy lehetőség szerint vásárolják meg jegyüket online, ahol május 28-ig ezt kedvezményesen tehetik meg. Ők is felhívják a figyelmet arra, hogy mindenki tartsa be a másfél méteres távolságot egymástól. A két legnagyobb állatház – a Zöld piramis-Ócenárium és a Viktória ház – nyitva lesz, de belépés csak maszkban lehetséges. Az állatbemutatókat egyelőre nem tartják meg.

A vidéki állatkerteket egyelőre csak a vidéken élők látogathatják.

Amint arra Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szombaton felhívta a figyelmet, a Budapesten és Pest megyében élők továbbra is csak alapos indokkal hagyhatják el otthonukat, nem tanácsos vidékre utazniuk, például nem mehetnek vidékre strandolni, és továbbra sem használhatják a játszótereket.