Így készül a Budapest Airport a válság kezelésére

Budapest Airport koronavírus intézkedések
Vágólapra másolva!
A Budapest Airport Zrt. felkészült a koronavírus-járvány lehetséges forgatókönyveire. A társaság közleménye szerint a forgalomkiesés és a kiesett bevételek okozta jelentős anyagi veszteség ellenére is fenn tudja tartani a repülőtér biztonságos működését, és biztosítani tudja a forgalom újraindítását.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány következtében a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren csaknem teljesen leállt az utasforgalom. A koronavírus terjedésének kezdete óta több mint egymillió ülőhely-kapacitás tűnt el a budapesti repülőtér menetrendjéből, és a továbbra is közlekedő, kevés járaton is akár 90%-kal kevesebb utast szállítanak a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A világszerte – így hazánkban is - bevezetett kormányzati intézkedések hatására

a repülőtér-üzemeltető a legtöbb utasszállító járat felfüggesztésével számol a következő napokban.

A Budapest Airport arra számít, hogy az elkövetkező hetekben vagy akár hónapokban az utasforgalom alacsony szinten marad, vagy akár a nulla felé is közelíthet, az egyre több országban életbe lépő beutazási tilalom miatt.

Utast vizsgálnak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren Fotó: Csudai Sándor - Origo

A korábbi évek sikeres gazdálkodásának, illetve az elmúlt napokban megtett válságkezelési intézkedéseknek köszönhetően a Budapest Airport helyzete stabil – áll a közleményben.

– írja a társaság. A vállalat jelenleg hosszú távú kedvezményes parkolási lehetőséget kínál a légitársaságoknak, a kapacitáscsökkenés ideje alatt üzemelésből kivont repülőgépek számára.

Lefaragják a költségeket

A rendkívüli helyzet kezelésére ugyanakkor elengedhetetlen néhány intézkedés bevezetése, egyes projektek és kiadások elhalasztása, valamint bizonyos költségcsökkentő módszerek alkalmazása.

Ezek előkészítését és kidolgozását a vállalat vezetése megkezdte,

a válság utáni gyors talpra állás, és addig is a minél több munkahely megvédése érdekében, például úgynevezett készenléti szabadság (az alapbér egy részének fenntartása mellett), illetve részmunkaidős munkavégzésre történő átállás felajánlásával.

Napi tájékoztatás

A Budapest Airport minden nap reggel 10 órakor tájékoztatást ad a koronavírus járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről, tudnivalókról. A tájékoztató a www.bud.hu oldalon és a Budapest Airport közösségimédia-felületein jelenik meg, BUD/Repülőtéri napi értesítő címen.

„A koronavírus óriási csapást mér a teljes légi közlekedési szektorra; repülőtereket és légitársaságokat egyaránt - szó szerint - a földre kényszerít" – mondta Dr. Rolf Schnitzler, a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette:

A repülőtér azonban biztonságosan üzemel, folyamatosan működik, hiszen biztosítani kell az utazási lehetőségét azoknak, akik Magyarországra haza, vagy saját országukba szeretnének elutazni. Ezen kívül minden magyar ember érdekében fenn kell tartani az áruszállítást, rendkívül fontos, hogy a légi áruszállító járatok üzemeljenek, a jelen helyzetben létfontosságú – akár egészségügyi vagy gyógyszerszállítmányokkal – a fedélzetükön."

Védik a munkatársakat is

A jelenlegi járványügyi helyzetben a Budapest Airport a repülőtér biztonságos üzemeltetése mellett az utasok és a munkatársak egészségének védelmét helyezi előtérbe, és minden szükséges erőforrást biztosít a kollégák egészségének és biztonságának védelme érdekében.

A vállalat a védekezést egyéni védőeszközökkel (pl. arcmaszkok) és kézfertőtlenítő szerekkel biztosítja,

valamint gyakoribb fertőtlenítő takarítást vezetett be az utasforgalmi területeken, az irodákban, az oktatótermekben, valamint a dolgozói étkezdében.

Folyamatosan fertőtlenítenek Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A munkatársak egészségének védelme érdekében a repülőtér-üzemeltető átmeneti intézkedéseket vezetett be a munkarendekre, a munkaidőkeretre, az egyes szolgálatokon belüli munkavégzésre és a pihenőhelyiségek használatára vonatkozóan. A repülőtér folyamatos működésének fenntartása érdekében számos intézkedést vezettek be, többek között:

  • Az egyes munkakörökben a szolgálatvezénylések átdolgozása és azon műszakrendek ideiglenes megszüntetése, melyeknek tagjai más váltással találkoznak
  • Munkarendek, folyamatok átalakítása, a személyes kontaktus minimalizálása
  • Egyes kritikus munkakörökben duplikált vagy duplán duplikált, egymástól teljesen elkülönített funkcionális csapatok létrehozása
  • Ahol ez a lehetőség elérhető, a személyes megbeszélések helyett a digitális platformok használata
  • Azokban a munkakörökben, ahol megoldható, a Budapest Airport lehetővé tette az otthoni munkavégzést. Az irodai területen egyes csapatok „forgó" rendszerben váltják egymást, ötvözve az irodai és az otthoni munkavégzést, így teljesen megszüntetve a csapatok közötti személyes találkozást