Zakopanéból Berlinen keresztül tudott hazajutni egy magyar házaspár

Zakopane
Zakopane
Vágólapra másolva!
Pihentető hosszú hétvégének indult az az utazás, amelyet egy magyar házaspár tervezett busszal a jelen körülmények között viszonylag biztonságosnak tartott Zakopanéban. Aztán Szlovákia hirtelen szigorította a külföldiek beutazását, és ez alaposan átrajzolta a terveiket. Végül Berlinből tudtak hazarepülni.
Vágólapra másolva!

Egy olaszországi út kényszerű lemondása miatt olyan célpontot keresett egy magyar házaspár, ahol a jelenlegi koronavírus-járvány ellenére is viszonylag biztonságosan tudnak eltölteni egy hosszú hétvégét.

Választásuk Zakopanéra esett,

Dél-Lengyelország kedvelt üdülőhelyére, ahol korábban jártak már. Busszal utaztak el múlt csütörtökön Myślenicébe a Flixbus járatán, ott egy éjszakát töltöttek, majd másnap délelőtt buszoztak tovább helyközi járattal a közeli Zakopanéba.

Az Origónak arról számoltak be, hogy ekkor még nem sokat éreztek a járvány hatásaiból: a lengyel határon ugyan megmérték a hőmérsékletüket, de rajtuk kívül is voltak turisták, a lengyelek mellett külföldiek is, és minden nyitva volt. Hétfőn reggel utaztak volna haza Budapestre, ugyancsak Flixbusszal, ám a péntek esti vacsora után azzal fogadták őket a szálláson,

másnaptól felviszik a szobába a reggelit, mert az éttermeknek be kell zárniuk.

Zakopane Forrás: Origo

Ekkor kezdtek el az interneten rákeresni az aktuális helyzetre, ahonnan kiderült számukra, hogy Szlovákia péntek reggeltől határellenőrzést vezetett be. Másnap felhívták a krakkói konzulátus honlapján lévő ügyeleti telefonszámot, amelyen egy hölgy megerősítette, hogy

Szlovákia 14 napra karanténba helyezi a belépő külföldieket,

hozzátéve, hogy a lengyel-szlovák határszakaszon elvileg nincs ellenőrzés. Ő Németország felé javasolta a kerülést hazafelé, mivel Csehország szintén korlátozta a külföldiek beutazását.

Kell egy B meg egy C terv is

Az addig békés utazás innentől kezdve vészforgatókönyvek gyártásával telt. Elvileg megkockáztathatták volna a belépést Szlovákiába, de mi van, ha mégis ellenőrzik őket, és karanténba kerülnek? A Wizz Air és a LOT szombat éjféltől leállította járatait Lengyelország és Magyarország között, így inkább megfogadták a tanácsot, és Németországon keresztül próbáltak meg hazajutni.

A zakopanei szállásuk egyébként új vendégeket ekkor már nem fogadott, de ők maradhattak, és a tulajdonos azt is felajánlotta, hogy korábbi távozás esetén visszatéríti az ott nem töltött éjszakák árát. Az éttermek szombaton valóban bezártak, de az utcán sajtot áruló nénik tovább árulták portékájukat.

Végül sikerült egy Easyjet-járatra viszonylag olcsó, feladott csomagokkal fejenként kb. 30 ezer forintos jegyet foglalniuk, amely vasárnap este indult Berlinből Budapestre.

Szerencsére Flixbus-járat is indult szombat éjjel Zakopanéból Berlinbe wrocławi átszállással, fejenként kb. 10 ezer forintért (ráadásul a Flixbus a lemondott hétfői visszaútjukat kupon formájában jóváírta). Ezzel vasárnap délre Berlinben lehettek volna, így elérték volna az esti repülőt hazafelé.

El is indultak Zakopanéból, ám a következő sokk akkor érte őket, amikor vasárnap reggel a wrocławi átszálláskor azt látták, hogy törölve van az egyébként ugyanazon a jegyen szereplő, Berlinbe induló buszjáratuk. Lengyelországban ugyanis aznap déltől leállították a nemzetközi buszjáratokat.

Törölt buszjáratok a wrocławi pályaudvaron Forrás: Origo

Némi telefonálás után kiderült, hogy a buszjáratot mégsem törölték, és vasárnap reggel hétkor elindultak Berlin felé.

A német határon a várakozásokkal szemben semmiféle ellenőrzés nem volt,

csak a lengyel sofőr panaszkodott, hogy neki majd visszafelé karanténba kell vonulnia, mert időközben Lengyelország is elrendelte a beutazási korlátozást.

Már Németországban Forrás: Origo

Berlinbe érve alig tapasztaltak valamit a járvány hatásaiból. Minden nyitva volt, még szájmaszkos embert is alig lehetett látni. A Tegel repülőtéren sem volt semmilyen ellenőrzés, leadták a csomagjukat az önkiszolgáló pultnál, a biztonsági ellenőrző kapunál pedig alig voltak. A reptéri váróban viszonylag kevés utast láttak, a repülő pedig félig volt csak tele. Vasárnap este fél 10 körül már otthon is voltak.

Az út tanulságairól azt mondták, lehet, hogy nem kellett volna elindulniuk erre az útra, de előtte tájékozódtak az interneten, és nem láttak figyelmeztetést a várható határlezárásra.

Nem vitatták az intézkedések jogosságát, csak a gyorsaságán lepődtek meg, ami nem hagyott időt a visszautazásra.

Szerintük többen is Lengyelországban ragadhattak emiatt olyanok, akik nem autóval utaztak oda. Most mindenesetre ők is otthon maradnak, és onnan dolgoznak a következő hetekben.