Kaptárkövek, pincesorok és különleges túrák Magyarország egyik legszebb vidékén

Bükkaljai barangolás
A szomolyai kaptárkövek
Vágólapra másolva!
Lassan lepereg október, és vészesen rövidülnek a nappalok. A korai sötétedés, a ködös reggelek, a fakuló természet miatt azonban nem kell otthon maradni, hiszen utazni és az országot felfedezni ilyenkor is érdemes. Tökéletes program lehet ilyenkor a Bükkalja bebarangolása, ahol a terület nagyságához képest rengeteg látnivalót találunk.
Vágólapra másolva!

Az Egri-Bükkalja a Bükk nyugati és déli lejtőit, valamint hegylábait rejti magában, Eger, Mezőkövesd és Bélapátfalva között helyezkedik el. Megéri pár napra elveszni ezen a környéken, hiszen látnivalóból és vendégszeretetből nincs hiány errefelé, túraútvonalaira pedig könnyedén felfűzhetünk néhányat a környék falvaiból.

Az erdő ködösen is sok csodát rejt Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Bogácson például a fürdő mellett a pincesort érdemes felkeresni, Cserépfalun az Ördögtorony-tanösvény várja a látogatókat, a berezdai pincesort sem érdemes lehagyni a listánkról, de szinte mindegyik kis település rejt valami kincset, amiért érdemes felkeresni.

A titokzatos kaptárkövek

Mindenképpen érdemes egy olyan útvonalat választani, ahol kaptárkövekkel is találkozhatunk. Magyarországon ugyanis legnagyobb számban itt találhatóak ezek a képződmények (41 lelőhely, 82 sziklaalakzat, 479 fülke).

A kaptárkövek olyan sziklák, amelyeket emberi kéz alakított, felületükön egy vagy több fülke is található.

Ezek céljáról megoszlanak a vélemények: lehettek síremlékek, ahová a halottak hamvait helyezték, vagy bálványtartóként funckionáltak, de a legelfogadottabb elmélet szerint méhkaptárként használták őket.

A szomolyai kaptárkövek Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Az egyik legismertebb kaptárkő-csoportosulás Szomolyánál található, itt tavaly egy tanösvényt is átadtak.

Nem messze a kaptárkövektől érdemes még felsétálni a Vár-hegyi kilátóhoz, hogy egy pillantást vethessünk a Bükkaljára. De ősszel és télen akár szakvezetett túrákhoz és programokhoz van lehetőség csatlakozni, a Kaptárkő Egyesület szinte minden hétvégén szervez a témához kapcsolódó túrát vagy eseményt.

Ha pedig végképp rabul ejtett minket a környék és a kaptárkövek misztériuma a Bükkaljai Kő-út jelvényszerző túramozgalom adhat lehetőséget az alapos bejárásra. A Siroktól Kácsig 16 települést érintő út sikeres teljesítése estén a teljesítő jelvényt szerez.

A térség egyik legérdekesebb színfoltja mindenképpen Noszvaj,

amelynek – hogy a település honlapját idézzük – „sajátos hangulatát az itt élő kreatív, vendégszerető közösség alakította, amely ma is éli hagyományait, ám mellette folyton újdonságokon ötletel". Ennek köszönhető többek között, hogy szállások terén Noszvaj talán az egyik legszínesebb palettával büszkélkedhet: alhatunk itt lombházban, faházban, hotelben, kisházban, jurtában, bungalóban, buboréksátrakban vagy akár konténerházakban is – de persze a klasszikus vendégházak is elérhetőek.

Sok helyen programcsomagokat is ajánlanak, helyi termelőktől származó, friss reggelit kínálnak, biciklit biztosítanak a szálláshelyhez, és a kinti dézsafürdő sem ritka errefelé.

Noszvaj Forrás: Shutterstock/skovalsky

Noszvaj látnivalói is megérnek egy délutáni sétát. Be lehet járni például a De la Motte-kastélyt, amely késő barokk, copf stílusban épült 1774-78 között. De érdemes meglátogatni a Csendülő kávézót, betérni a tájházba (egykori gazdaház), a Kurta kocsmába vagy egy sétát tenni Sikfői-tó körül. Gyerekekkel a Meseút nevű játékos tanösvény végigjárása lehet kiváló program.

A De la Motte-kastély Forrás: Shutterstock/posztos

Noszvaj egyik legérdekesebb látnivalóját azonban kétségkívül a barlanglakások jelentik, amely egyben művésztelep. A riolittufába vájt barlanglakások a tizenhatodik században jelentek meg, és egészen a huszadik század közepéig éltek még bennük családok.

Elsősorban a szegényebbek menedéke volt,

a könnyen vájható riolittufa ugyanis egyszerű és olcsó lehetőséget kínált a lakóhelyek kialakítására. A barlanglakások feltárása a kilencvenes évek végén indult meg, jelenleg pedig jelképes belépődíjért látogathatóak.

Színek, formák, hangulatok a barlanglakokban Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Egyedülálló élmény bejárni a kis cellákat, szobákat, girbegurba falakból összeálló élettereket a különleges atmoszférát teremtő, fehér falak között. Akarva-akaratlanul is elkalandozik a képzelet, milyen lehetett így élni és itt élni. A naplemente sem utolsó látvány, ha a barlanglakások mellett üldögélve nézzük végig.

Naplemente Bükkalján Forrás: Pénzes Gyöngyvér

A térség gasztronómiája is megér egy próbát. A helyi borok mellett a szilvalekvár kötelező kóstolnivaló, de ha tehetjük, a haluskát, a palóclevest vagy a kelt tésztából készült ”kőtt rétest” is próbáljuk ki.

Magyarország kedves, érdekes és nagyon vendégszerető kis szeglete ez, ahová az év minden szakában érdemes ellátogatni.

A gyönyörű tájak, a gazdag élővilággal rendelkező erdők mellett sok az év közben tartott kis fesztivál is, ahol könnyen elfeledhetjük a hétköznapi feszültségeket.