Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Télen is kiváló program lehet a Börzsönyben kirándulni

Börzsöny
Téli naplemente a börzsönyi hegyek ölelésében - szemben a Visegrádi-hegység és a Duna
Vágólapra másolva!
Bár az új évezred telei közel sem hoznak annyi havat, mint korábban, és az igazi téli örömöket talán gyakrabban kell kicsit távolabbra keresni, a Börzsöny számtalan szépséget rejt a tél beálltával is. Legyen szó a Börzsöny lábánál lévő, ilyenkor sokkal nyugodtabb települések felfedezéséről, vagy a téli erdő felkutatásáról, érdemes legalább egy hétvégére kiszakadni a városok szürkeségéből, hogy feltöltődjünk a rövid téli napok során.
Vágólapra másolva!

A börzsönyi települések ilyenkor részlegesen téli álomba merülnek, ez azonban nem azt jelenti, hogy ne lenne érdemes őket felkeresni. Egyre több az ott fellelhető téli program (korcsolyapályák, forralt boros megmozdulások, farsangi felvonulások, nyüzsgő szombati piacok), és

szaporodik azon vendéglátó egységek száma is, amelyek a téli nyitvatartás terhét is magukra tudják vállalni.

A téli délutáni séták könnyen zúzmarával borított tájak és pasztellszínű naplementék látványával ajándékozhatják meg az egyszeri utazót.

Nagymaros téli ruhában Forrás: Pénzes Géza

Túrázni most is lehet

A Börzsöny kiváló terep a téli túrázásra is. Akad néhány nehezebb ösvénye, amely csúszósabb és kúszósabb lehet a fagyosabb időszakban, de a turista utak többsége ilyenkor is könnyen teljesíthető. Az egyik legkedveltebb kilátópont a Juliánus-kilátó Nagymaros felett, amely télen sokszor ugyanolyan mesés látvánnyal kecsegtet, mint nyáron.

A Juliánus-kilátó télen is közkedvelt turistacélpont Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Az erdei kisvasutak egy része ilyenkor is közlekedik. A Kismarosról induló vonat köré több eseményhez lehet csatlakozni – ilyen volt például a királyréti erdei vasút által szervezett Fények Fotósvonata is. A kisvasút lehetővé teszi, hogy közelebbről közelítsük meg a Börzsöny belsejét, hiszen a végállomásáról akár rögtön indíthatjuk túránkat a Nagy-Hideg-hegyre.

A túraútvonal mesés, a táj és az erdő változatos,

és ugyan akadnak benne komolyabb kaptatók, a tetején akár ott is alhatunk az egész évben nyitva tartó turistaházban, vagy megpihenhetünk egy egynapos túra közben.

Téli naplemente a börzsönyi hegyek ölelésében - szemben a Visegrádi-hegység és a Duna Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Érdemes lehet még a Csóványos tetején elhelyezkedő kilátóhoz is felmenni, amihez akár Nógrádból is indulhatunk. Az erdőkben ugyan ilyenkor jóval kevesebb turistával, de jóval több állattal találkozhatunk. A sok kitelelő madárfaj mellett nem ritka az őzekkel és szarvasokkal való találkozó sem.

Vízen és jégen

Szerencsére az időjárás azért van még annyira zord, hogy a Börzsönyben és környékén fekvő apró tavak és a Duna holtágai időről időre befagynak, így lehet a korcsolyázás örömeinek hódolni. Pár évvel ezelőtt például a hirtelen lehűlés és az alacsony vízállás szerencsés kombinációjának köszönhetően a Duna két széle is jócskán befagyott, hatalmas terepet hagyva a korisoknak és a jégimádóknak.

Fontos: korcsolyázni akárhol csak megfelelő jégvastagság és stabil mínuszok esetén szabad! Erről mindenképpen érdemes tájékozódni, ha erre készülünk.

A Duna 2017 telén Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Az igazán megátalkodott természetjárók tudják, hogy a téli folyón való evezés – megfelelő felkészüléssel – az egyik legvarázslatosabb élmény. Ha a testet nem is, de a szívet-lelket melengető élmények toplistáján valószínűleg benne végezne az első háromban. Mivel ilyenkor a folyón a vízi forgalom töredéke a szép időben vízen tartózkodó átlagnak,

a látvány, az élmény a megfigyelni valók sokkal élesebben borzolják az érzékeket.

Kezdőknek ajánlatos a zebegényi Depo-Z által szervezett téli egynapos kenutúrákhoz csatlakozni. A kanyargós Ipoly folyó a Börzsöny lábánál az egyik legszebb hazai folyónk közé tartozik.

Fontos: a téli evezéshez tapasztalat és gyakorlat szükséges. Ha valaki kedvet kapna, a túravezetőkhöz és szervezett programhoz való csatlakozás elkerülhetetlen!

Télen a vízen Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Akkor sincs veszve minden, ha nem igazán a szívünk csücske a zord időben való csatangolás. A Börzsöny ölelésében ugyanis egyre több az olyan vendég- vagy turistaház, ahol

kiváló körülmények között élvezhetjük a téli hangulatot – odabenn.

Akár egy könyvvel a kezünkben, takaróba burkolózva, akár az kinti élővilágot figyelve, vagy épp csupán a mély téli csendet és a nyugalmat élvezve, a lehetőség egyre több helyen adott, hogy így szakadjunk ki a hétköznapok sodrásából egy kis időre.

A Gesztenye Vendégház a Dunakanyarban Forrás: Pénzes Gyöngyvér
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről