Ősszel is megéri elutazni a Balatonhoz

Balaton Tihany ősszel
Vágólapra másolva!
A legtöbben még mindig csak nyáron keresik fel a Balatont, pedig a főszezon elmúltával is sok mindent lehet ott csinálni. Adunk néhány tippet egy hétvégi programhoz.
Vágólapra másolva!

Magyarország egyik legfontosabb turisztikai célpontja a Balaton, amely minden év nyarán kiteheti a megtelt táblát. A főszezonban gyakran egy gombostűt sem lehet leejteni a strandokon.

A déli part még mindig gyermekkorunk nyarát idézheti vissza:

a retró épületek új köntösbe öltöztetve, kávézóknak vagy éttermeknek álcázva álldogálnak a part mentén a forró nyári napokon, a tó vize pedig hívogató kicsiknek és nagyoknak.

A Balaton egy forró nyári napon Fonyódnál Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Az északi part és Balaton-felvidék az utóbbi évtizedben több igényes éttermet és szállások sokaságát felsorakoztatva lett az ország egyik legkedveltebb utazási célpontja. Mindehhez pedig hozzátéve az ottani borászatok teraszain tett látogatásokat, egy hétvégére már nem is olyan egyszerű tervezni.

Tippek egy őszi kiránduláshoz

Az ősz beköszöntével talán kevesebb a lehetőség az utazásra, de hétvégenként bőven érdemes felkerekedni és kihasználni az egyre színesebb természet nyújtotta lehetőségeket. A nyaralóhadak eltűnésével talán kicsit jobban tudjuk élvezni a tó és körülötte lévő szolgáltatások nyújtotta lehetőségeket.

Bebarangolni a Balaton-felvidéket

Akár bakancsot húz, akár biciklire pattan, az oda látogató hamar megértheti, hogy miért lett a Balaton-felvidék Magyarország egyik legfelkapottabb vidéke.

A tanúhegyek ölelte túraösvényeken való kóborlás szemnek és léleknek is igazi felüdülés.

Takaros porták, várromok, piacok, kulcsos és vendégházak, lovastanyák, borászatok, vulkanikus kúpok és kőgörgetegek zegzugos kis világa ez. Egy olyan hely, ahol igazán jó elveszni egy bágyadt őszi délutánon.

Balaton-felvidéki erdőség Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Körbetekerni a Balatont

A fesztiválszezon elmúltával és a hőmérséklet esésével a parton lévő élet is csendesebbé válik. Kevesebb az ember, az autó, de nagyobb a nyugalom, és több idő marad a tó körüli szépségek megélésére és felfedezésére.

Mindez a bringásoknak kifejezetten jó hír.

A tó északi partja látványosabb, csúcspontként a Tihanyi-félszigettel, a déli part viszont könnyebben teljesíthető terepet kínál.

Bringával az ősz kitűnő évszak egy tókerüléshez Forrás: Shutterstock/ ophotography

Elmerülni a pincészetek világában

Az ember a Balaton környékén néha akkor is borkóstolókba botlik, ha nem is ez volt az eredeti terve. Érdemes előre bejelentkezni a lenn töltött hétvége egyik esti programpontjaként egy helyi pincészetbe. Az ottani szőlőkből készült borok választéka igen széles, és a borászok egyre magasabb szakértelmének köszönhetően nehéz rossz szájízzel távozni, akár a déli, akár az északi partra sodródik az ember.

Pillanatkép az Istvándy-pincészet előtt Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Pecsétgyűjtés a kéktúrán

A Országos Kéktúra ugyan nem érinti közvetlenül a Balaton partját, de sok pecsétet bezsebelhet az ember, ha a Keszthelytől Badacsonytördemicig tartó szakaszon végigbandukol. A tavasz mellett talán az ősz az, amely még igazán alkalmas a szakasz teljesítésére – nyáron ember legyen a talpán, aki a tó vizének élvezete helyett a túrakilométereket tapossa.

Az Országos Kéktúra útvonala Forrás: OKT

Felfedezni a Kis-Balatont

A nemzeti park páratlan madárvilága miatt többszörösen védett terület, mocsaras-nádas vidéke gyalog bejárható. Ha a madarak látványa rabul ejtette, a Keszthelytől 8 kilométerre fekvő Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomáson még többet megtudhat a madarak mindennapjairól és a gyűrűzés folyamatáról.

A Kis-Balaton rengeteg madár lakóhelye Forrás: Shutterstock/ 2199_de

Megismerni a tavat és környékét

Ha valaki jobban elmélyülne a tó és környezete történelmében és várható jövőjében, a Balaton-felvidéki Nemzeti park honlapján számos ötletet talál arra, hogyan töltheti fel ismeretanyaggal az itt töltött napjait. Látogatóhelyek, túrák, tanösvények, tájegységek, ökoturizmus és vezetett túrák találhatóak itt egy csokorba szedve.