Kamerákkal figyeli az Airbus, hányszor megyünk vécére

Airbus A350-900
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Az Airbus olyan kamerákat és érzékelőket tesztel jelenleg új gépén, amelyek figyelik és rögzítik az utasok tevékenységét a repülés alatt.
Vágólapra másolva!

A technológiára a Los Angeles-i repülési vásáron derült fény, amikor az Airbus egyik elnökhelyettese, a kabinmarketingért felelős Ingo Wuggetzer arról beszélt, hogy

A társaság kamerákat és szenzorokat helyez el az egész fedélzeten, beleértve a felső tárolórekeszeket, az üléseket és a mosdók ajtajának kilincseit, hogy így figyelje az utasok magatartását.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Song Fan

Az adatokból megtudják többek között, hogy az utasok milyen gyakran döntik hátra az ülésüket, milyen gyakran mennek vécére, és milyen hosszan használják azt, mennyien várnak a mosdóra, milyen ételből mennyit vásárolnak.

Az utasok arcát kitakarják, és az információt megosztják a kabinszemélyzettel,

akik így tudni fogják például, hogy mennyi kézmosót és vécépapírt kell a mosdóba vinni, milyen ételek és italok a legnépszerűbbek, melyekből kell újrarendelni. A légitársaságok ezzel költséget csökkenthetnek – ígéri a cég a Sun beszámolója szerint.

Az Airbus maga is információkhoz jut az eszközök révén.

Megtudhatja például, hogy mely székeket kell megjavítani, mert nem lehet ledönteni a háttámlájukat, vagy több mosdót kell-e beépíteni, ha túl hosszúak előttük a sorok. A kamerákat és érzékelőket egyelőre egy új A350-900 típusú gépen tesztelik.