Kényszerleszállás Budapesten, megrepedt a repülőgép szélvédője

2019.08.14. 10:45

Budapesten szakította meg útját a Lufthansa München – Nagyszeben járata szerdán délelőtt. Az Airportál információi szerint a Bombardier CRJ-900LR típusú repülőgépének a pilótafülke szélvédőjének repedése és kabinnyomás-csökkenés miatt kellett megszakítani az útját.

A személyzet Magyarország légterében jelentette a problémát a légiforgalmi irányítás felé.

A légiforgalmi irányítás engedélye alapján a repülőgép Celldömölk térségében kezdte meg a kényszerleszállást utazómagasságról tízezer lábas magasságba, majd Ozora térségében bal fordulóval Ferihegy irányába fordult.

A járat útvonala a Flightradar24.com virtuális radarképén.Forrás: Flightradar24.com

A repülőgép háromnegyed tíz körül leszállt Budapesten, ahol a repülőgépet a tűzoltóság egységei várták. A repülőgép a tűzoltók kíséretében a számára kijelölt állóhelyre gurult.

Ilyen esetekben a sztenderd eljárás az út megszakítása és az utazómagasságról történő, azonnali/mihamarabbi süllyedés 10.000 láb (kb. 3000 méter) körüli magasságba, mert a kabinnyomás-csökkenés oxigénhiányos állapotot (hypoxia) okozhat, ez pedig veszélyes lehet a fedélzeten tartózkodókra.

Az utastérben elhelyezett oxigénmaszkok ilyen esetekben automatikusan, vagy a pilóták utasítására kinyílnak, az utasok oxigénellátása ezeken a készülékeken keresztül történik, amíg a repülőgép biztonságos magasságba süllyed.