Majdnem elfogyott a levegőben az utasszállító üzemanyaga

Vistara
A járat útvonala
Vágólapra másolva!
Bár a szabályokban meghatározottnál több üzemanyaggal szállt fel, így is majdnem pórul járt egy indiai utasszállító gép.
Vágólapra másolva!

A Vistara légitársaság Airbus A320-200N típusú gépe a fedélzetén 153 emberrel indult Mumbaiból Delhibe július 15-én, de már a leszállás előtt is várnia kellett az erős szél miatt. Ezután megpróbált földet érni, de az erős hátszél miatt végül átstartolt.

Képünk illusztráció Forrás: Wikipedia/Venkat Mangudi

Némi várakozás után a személyzet úgy döntött, hogy inkább Lucknowba tesz kitérőt. Az ittani repülőtér megközelítésekor azonban a torony közölte, hogy 475 méterre csökkent a látótávolság, és várhatóan tovább esik 275 méterre. Mivel a megközelítéshez 600 méter szükséges, a pilóták úgy döntöttek, hogy inkább Kanpurban teszik le a gépet, majd ezt Illabádra módosították.

Eközben vészhelyzetet jelentettek alacsony üzemanyagszint miatt.

Mivel időközben Lucknowban 1000 méterre nőtt a látótávolság, és az közelebb volt, mégis visszafordultak, és ott szálltak le 3 és fél órával a mumbai indulás és másfél órával a delhi átstartolás után – írja az Aviation Herald.

A járat útvonala Forrás: Flightradar24.com

Az indiai légügyi hatóság szerint a repülőnek mindössze 260 kg üzemanyaga maradt a földet éréskor. A Delhiben végrehajtott átstartoláskor ez a szint még 3396 kg volt, a személyzet pedig 1100 kg-nál jelentett vészhelyzetet.

A vizsgálat egyelőre tart, de a pilóták újra munkába állhattak.

A légitársaság a hirtelen kialakult rossz látási viszonyokkal magyarázta a történteket, noha a gép az előírtnál több üzemanyaggal indult útnak.