Megnyitották a Taipei 101 tetején lévő VIP-kilátót

Taipei 101
Vágólapra másolva!
A nagyközönség is látogathatja péntektől a tajvani főváros emblematikus felhőkarcolójának, a Taipei 101-nek a legfelső szintjén lévő VIP-kilátót, ahova eddig csak olyan hírességeket engedtek fel, mint Bill Clinton volt amerikai elnök vagy Will Smith hollywoodi filmsztár.
Vágólapra másolva!

Az átlagturisták eddig csak az épület 89. emeletén lévő kilátóból gyönyörködhettek Tajpej panorámájában. A VIP-kilátót nagy tömegek azonban továbbra sem kereshetik fel, mert mindössze 12 személyes, és csak napi három turnusban engednek fel látogatókat 40-40 percre, előzetes foglalás után.

A 3000 tajvani dollárba (27 200 forint) kerülő belépődíj nem kevés,

bár aki június végéig foglal helyet, kap tíz százalék kedvezményt. A tetőtéri kilátóba tartó turistáknak a 89. emeleten át kell szállniuk egy másik liftbe, sőt még lépcsőt is kell járniuk.

A Taipei 101 naplementében Forrás: Shutterstock/ SHEN ANWEN

A 2004-ben átadott Taipei 101 a világ legmagasabb épületének számított 2010-ig, a dubaji Burdzs Kalifa átadásáig. Liftjei világrekordot állítottak fel azzal, hogy 37 másodperc alatt repítik fel a látogatókat a 89. emeleten lévő nagy kilátóig.

Az 509 méteres épület 101 szintet foglal magába a föld felett, és ötöt a föld alatt.

A felhőkarcoló üzemeltetői azt remélik, hogy a VIP-kilátó megnyitásának hatására öt százalékkal emelkedik a Taipei 101 látogatottsága, amely 2015 óta csökkenő tendenciát mutatott a kínai (szárazföldi) turisták elmaradása miatt. Február óta egyébként újra növekvőben van a látogatottság, főleg a dél-koreai, a japán és a délkelet-ázsiai turistáknak köszönhetően, de ismét nő a kínai látogatók száma is.