Ő a legfiatalabb, aki már bejárta a világ minden országát

Lexie Alford világrekord
Vágólapra másolva!
A 21 éves amerikai lány utoljára Észak-Koreában töltött pár percet. A Guinness Világrekord most kezdi el hitelesíteni az útját.
Vágólapra másolva!

Egy 21 éves amerikai lány azt állítja, a világ mind a 196 szuverén országát meglátogatta már, így ő a legfiatalabb ezen a téren. Az eddigi rekorder James Asquith volt, aki 2013-ban, 24 évesen teljesítette ezt a feladatot (itt írtunk róla). A Guinness Világrekord jelenleg még ellenőrzi, hogy Lexie Alford valóban megdöntötte-e a fiatalsági rekordot. A lány a Forbesnak elmondta, a szervezet közel 10 ezer bizonyítékot kért be kronológiai sorrendben, hogy döntést hozhasson az ügyben.

Alford május 31-én pipálta ki listáján az utolsó országot is, mégpedig Észak-Koreát.

Bár szerette volna „rendesen" is meglátogatni, az amerikai utazási tilalom miatt ez nem volt lehetséges. Így megkérdezte a Guinness Világrekordot, elismerik-e, ha csak Dél-Koreából lép át pár percre északra a demilitarizált övezetben található kék házban. A válasz igen volt, így teljesítette a feladatot, de megígérte, hogy amint lehet, másképp is meglátogatja Észak-Koreát.

A kaliforniai lány korán kezdte az utazást. Szülei több hétre és hónapra is kivették az iskolából - ilyenkor magánúton tanult -, hogy magukkal vigyék a világban. 16 évesen vette a fejébe, hogy meglátogatja a világ összes országát. Mire 18 éves lett, már 72-ben volt közülük, így utána már teljes erővel ezzel foglalkozott.

Alford azt mondja, utazásai önfinanszírozóak.

12 éves kora óta gyűjti rá a pénzt különböző munkákból, ami az első évre volt elég. Azóta, ha otthon van, a család utazási irodájánál dolgozik tanácsadóként, fotózik és blogol. Instagram-oldalát több mint 100 ezren követik, csinált néhány kampányt, de hivatalos szponzora nincs.

Igyekszik a költségeket is megfogni. Rengeteg kutatómunkát végez, hogy megtalálja a legolcsóbb megoldásokat, felhasználja törzsutaspontjait, olcsó szállásokban lakik, vagy tartalmat gyárt hoteleknek szállásért cserébe. Másra nem is nagyon költ, nincsenek hitelei, ha otthon van, a szüleivel lakik.

Furcsa, de utazásai alatt soha sem használt külföldi SIM kártyát.

Az a filozófiája, hogy inkább a helyi emberektől kérdezősködik, így jobban elmerül az ottani életben. Rengeteg kedves emberrel találkozott, még a rossz hírű, veszélyesnek tartott országokban is. A legnehezebb terep Közép- és Nyugat-Afrika volt számára vízumproblémák, a nyelvi akadályok, a turisztikai infrastruktúra hiánya és a biztonságos utazás magas ára miatt.