Hűtőtáskával indulnak a magyarok a horvát tengerpartra

2019.04.10. 10:42

Átlagosan 180 000 forintba kerül egy horvátországi nyaralás, és jellemzően hat éjszakára foglalnak a magyarok a Szállás.hu adatai alapján. A közvélekedés szerint egy balatoni és egy horvátországi nyaralás nagyjából ugyanannyiba kerül, mégis a többség inkább a horvát tengerpartot választaná vakációzás céljából.

A Szállás.hu horvátországi statisztikái alapján átlagosan 180 000 forintot költ a magyar vendég szállásra nyaralása alkalmával, foglalása pedig jellemzően 6 éjszakára és 4 főre szól. A szállástípusok közül az apartmanok (65%) a legkelendőbbek, a 3 csillagos hotel kategória (25%) és a panzió, vendégház (24%) is kedveltek honfitársaink körében.

A legtöbb magyarral júliusban lehet kint összetalálkozni, a legforgalmasabb nap július 22-e lesz” – ismertette a Szállás.hu foglalási statisztikáit Keresztes Nóra marketingmenedzser.

Az alábbi képre kattintva megtudhatja, melyek a legnépszerűbb horvát út célok a Szállás.hu saját adatbázisa alapján. 

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: Wikipedia

„Ötből négy magyarnak számít a tengerpart közelsége az úti cél kiválasztásakor, de az ár, valamint az ismerősök és a család ajánlása is erősen befolyásolják a döntéshozatalt” – tette hozzá Keresztes Nóra. A legtöbben saját autóval utaznak Horvátországba, csak ötből egy vendég tervez busszal menni. Még ennél is kevesebben vonatoznak vagy telekocsiznak.

A teli hűtőtáska a strandfelszerelés elhagyhatatlan része

A legnépszerűbb programok a strandolás, napozás, a városnézés és a nevezetességek megtekintése, valamint a hajókirándulás és vitorlázás. „A magyar vendégek zöme kimondottan pihenni, feltöltődni érkezik a horvát riviérára, a teljes kikapcsolódás érdekében a tengerparti, pihenős nyaralást keresik” – ismertette a részleteket a marketingmenedzser.

Úti cél választásának okai a magyarok körében
(vendégfelmérés eredménye)

1. Tengerpart közelsége (74%)
2. Ár (53%)
3. Ajánlás: ismerősök, barátok, családtagok tapasztalata, beszámolója (36%)
4. Megközelíthetőség, közlekedés (27%)
5. Távolság (22%)
6. Személyes jó tapasztalat (15%)
7. Környék programlehetőségei (14%)
8. Vendégértékelések, visszajelzések (13%)
9. Családbarát opciók (12%)
10. Valami újdonság felfedezése (6%)

Az étkezésről a legtöbben félpanziós ellátást kínáló szálláshely választásával gondoskodnak, de sokan felkeresnek helyi éttermeket is, vagy döntenek a kinti élelmiszerüzletek kínálata mellett. A horvát Adriánál vakációzó magyarok kétharmada hűtőtáskával hódítja meg a tengerpartot. A leggyakrabban ásványvízzel, üdítővel és alkohollal tömjük meg a jégládát. Sokan a nassolásra is inkább előre készülnek: visznek magukkal gyümölcsöket, rágcsálnivalókat a strandra.

Képünk illusztrációForrás: Shutterstock/ Jean C Heber

Balaton vagy Horvátország?

A közvélekedés szerint a balatoni és a horvát nyaralás körülbelül egy árban van. A Szállás.hu foglalási adatai alapján a gyakorlatban ugyan még mindig népszerűbb választás a balatoni nyaralás, de a válaszadók több mint kétharmada inkább a horvát tengerpartra menne, ha tehetné.

Legkeresettebb szállástípusok a horvát riviérán a magyarok körében
(vendégfelmérés eredménye)

1. Apartman (64%)
2. 3 csillagos szálloda (25%)
3. Panzió, vendégház (24%)
4. 4 csillagos szálloda (20%)
5. Kemping (8%)
6. Faház (6%)
7. 2 csillagos szálloda (5%)
8. 5 csillagos szálloda (3%)
9. Villa (2%)
10. Hostel (1%)

A horvát szállásadók szerint a magyar vendégekkel nincs probléma, többségük szabálykövetőnek és békésnek tart minket. „Rendőrt még egy magyar vendégre sem kellett hívni a szállásadó partnereink beszámolói alapján, és honfitársaink nem próbálnak meg fizetés nélkül távozni” – mondta Keresztes Nóra. Ugyanakkor elterjedt rólunk, hogy szűkmarkúan bánunk a borravalóval, általában nem is jattolunk.

KAPCSOLÓDÓ CIKK