Különleges élmény a nagymarosi Gesztenyés

Nagymarosi gesztenyés
Fantasztikus kilátópontok sokasága
Vágólapra másolva!
A Dunakanyar egyik legjobb ingyenes programja jelenleg a Nagymaros felett húzódó Gesztenyés tanösvény bejárása, ami – köszönhetően egy lelkes aktivistának – nagyon kellemes délutáni program lehet annak, aki a városban tölt pár napot.
Vágólapra másolva!

A nagymarosi szelídgesztenyések országszerte híresek voltak a maguk fénykorában. A gesztenye kiváló minőségét jelzi, hogy a piacon nagy perpatvart okozott, ha a nagymarosiként árult gesztenyéről kiderült, hogy mégsem az.

A fákat azonban pár éve Kínából származó kéregrák támadta meg,

ami a populáció jelentős pusztulását okozta. A helyzet nem teljesen reménytelen, de ehhez tenni is kell.

Egy szép őszi nap a tanösvényen Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Zeller Zoltán szívügyének tekinti a gesztenyések további sorsát, a tanösvény kiépítése és kialakítása is – többek között – az ő nevéhez és egy sikeres pályázathoz kötődik. Egy verőfényes őszi délelőtt az ő vezetésével vágtunk neki a tanösvény körbejárásának.

A körtúra hét kilométer hosszú, fotózással, táblák bogarászásával és egy-két megállóval is bőven teljesíthető 3 óra alatt.

Ha túljutunk egy komolyabb kaptatón, gyakorlatilag egy szinten haladva álmélkodhatjuk végig az út erdő melletti szakaszát. Csodás kilátópontok nyílnak a környező településekre, hegyekre, a Dunára, a Visegrádi várra és a Szigetcsúcsra.

Fantasztikus kilátópontok sokasága Forrás: Zeller Zoltán

A tanösvény tájékoztató tábláit nagy gondossággal állították össze, és többféle aspektusát is bemutatják, hogyan „vehet részt" egy gesztenyés egy település, az élővilág, az emberek életében.

Miért más a nagymarosi?

Nagymaroson a hegyek tagolása miatt a terep tökéletes helyszínt biztosított a gesztenyések kialakulásának. Az északi lejtőkön emiatt kialakult időjárás, illetve a savas talaj olyan egyedülállóan jó környezetet teremtett, ami általában ettől sokkal magasabb területeken szokott megvalósulni.

Termés Forrás: Zeller Zoltán

Üröm az örömben a kéregrák megjelenése, amivel jelenleg is komoly harc folyik. A fák egy bizonyos fajta oltással ugyan kezelhetőek, de ehhez sokkal alaposabb és gondosabb ápolás szükséges, amire jelenleg nincs keret. A gesztenyések sorsa elég erőteljesen függ attól is, hogy mennyire korlátozzák a település beépíthetőségét, jelenleg ugyanis sok belőlük magánkézben, illetve önkormányzati tulajdonban van.

Ökológiai paradicsom

A gesztenyések rendkívül változatos élővilágnak adnak teret. Mint megtudtuk, élőterülete valahol az erdő és a gyümölcsös közé helyezhető el. Vannak például olyan gombafajok, amik csak itt teremnek meg. A jellemző rovarpopulációról és az itt élő állatok sokaságáról (kétéltűek, madarak és emlősök) a sűrűn elhelyezett, részletgazdag táblákon sok-sok információt kaphatunk.

A tanösvény táblái is a gesztenyeformát követik Forrás: Zeller Zoltán

A tanösvényen végigporoszkálva szép számban találhatunk már halott, sokszor száz évnél is idősebb fákat, magoncokat és csemetéket is. A közhiedelemmel ellentétben

a halott fák is rendkívül fontos részét képezik egy erdős társulásnak.

Bár a legtöbb halott gesztenyefa esztétikailag nem feltétlenül vonzó, odvaik tökéletesek madárfészeknek és „rovarhotelnek" egyaránt, így jó pár évig jó szolgálatot tehetnek egy adott ökoszisztéma fenntartásában.

Halott fa, amely még mindig fontos szereppel bír Forrás: Pénzes Gyöngyvér

S hogy mit hoz a jövő? A gesztenyésekkel kapcsolatban egy mondat hangzott el rengetegszer: egy halott gesztenyésből lehet újat létrehozni, de egy beépített terület már sosem lesz alkalmas arra, hogy abból újra egy élő gesztenyés lehessen.

Az egyik legszebb szakasz az erdőben vezető rész Forrás: Pénzes Gyöngyvér

Fontos tudnivalók

A tanösvény első táblája a nagymarosi révnél, a halassal szemben található. Jelenleg a tizedik tábla hiányzik, mert felgyújtották, de hamarosan pótolják. A tanösvény kellemes sétával mintegy 3 órás körtúrává alakítható. Meredek kaptatóval kezdődik, így aki nehezen birkózik meg a hirtelen magasság emelkedéssel, vegyen magához túrabotot. A túra java része az erdőben zajlik, ahol a környezetet óvni kell.
A gesztenyés tavasszal Forrás: Zeller Zoltán

Ha a Gesztenyés tanösvényről szeretne megtudni még több érdekességet, ezt az oldalt érdemes felkeresni.