Így hagyta el az égő gépet a pilóta az ablakon keresztül - videó

pilóta aeroflot
Vágólapra másolva!
Újabb videó látott napvilágot a vasárnap Moszkvában balesetet szenvedett Aeroflot gép evakuálásáról.
Vágólapra másolva!

A felvételen a 36 éves első tiszt, Makszim Kuznyecov látható, amint a pilótafülke ablakán elhagyja a repülőgépet. A pilóta ezután nem hagyja el a helyszínt, hanem igyekszik felmenni a vészcsúszdán.

Arról ellentmondó információk vannak, miért akart visszamenni Kuznyecov – írja a Sputnik. Egy jelentés szerint az első tiszt Gyenisz Jevkodimov kapitány segítségére sietett, ezt azonban nem erősítették meg. Jevkodimov maga azt állította, hogy

az első tiszt távozott elsőként a pilótafülkéből, de azt nem részletezte, ő hogyan hagyta el a repülőt.

A Moszkovszkij Komszomolec lap ugyanakkor azt írja, hogy Kuznyecov egy utas életét mentette meg, valamint kulcsfontosságú repülési dokumentumokat.

Még vizsgálják a baleset okát

Amint arról az Origo is beszámolt, az Aeroflot Szuhoj Superjet 100-95 típusú gépe vasárnap Moszkvából Murmanszkba tartott, de a felszállás után vissza kellett fordulnia Seremetyjevo repülőtérre. A kemény földet érés után a repülő kigyulladt, a tüzet csak 45 perccel az érkezés után sikerült eloltani.

A kiégett roncs belülről Forrás: MTI/EPA/ANSA/-

A baleset pontos okát egyelőre vizsgálják. Egyelőre azt valószínűsítik, hogy egy villámcsapás tehette tönkre a gép elektronikai rendszerét. Több kérdés is megválaszolatlan még azonban a pilóták magatartását illetően, így emberi mulasztások is történhettek.

A végleges számok szerint a balesetben 41-en haltak meg

(ebben a számban az a 28 személy is benne van, akik eltűntek). Mindössze 35-en tudták elhagyni a repülőt az elején lévő vészcsúszdákon, a személyzet két tagja pedig a pilótafülke ablakán keresztül, vészkötélen ereszkedett le. A balesetben 11-en sérültek meg.