Tíz évet is kaphat egy turista, mert lopni akart Auschwitzból

Auschwitz-Birkenau
A koncentrációs táborba vezető vasúti sín
Vágólapra másolva!
Nem sokkal az után, hogy az Auschwitz-Birkenau Emlékhely és Múzeum nagyobb tiszteletre kérte a látogatókat, egy amerikai turista próbált meg lopni a volt haláltáborban.
Vágólapra másolva!

Akár tíz év börtönt is kaphat az az amerikai turista, aki megpróbált ellopni egy fémdarabot az Auschwitz II-Birkenau táborhoz vezető vasúti sínekről – írja a News.com.au. A 37 éves férfi a tábor bejáratánál követte el tettét, de az emlékhely biztonsági őrei észrevették, és hívták a rendőrséget. A látogató beismerte a lopási kísérletet, most szabadlábon várja a tárgyalását.

A koncentrációs táborba vezető vasúti sín Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Jan Woitas

A Krakkótól 60 kilométerre nyugatra található dél-lengyelországi koncentrációs tábor a legnagyobb német megsemmisítő tábor volt a második világháború idején. Körülbelül 1,1 millió embert öltek meg itt, mintegy 90 százalékuk zsidó volt.

Az emlékhelyre egyre több turista érkezik,

és már évek óta komoly problémát okoz a tiszteletlen, sőt vandál látogatók kezelése. Legutóbb a múzeum a Twitter-oldalán arra kérte a turistákat, hogy tiszteljék a halottak emlékét, és ne egyensúlyozzanak a táborba vezető vasúti síneken. Az Origo szerzője március közepén járt ott, beszámolóját itt olvashatja.