Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Több száz járatot töröltek Németországban

strike labour aviation Horizontal
Sztrájk a frankfurti repülőtéren
Vágólapra másolva!
Több száz járatot töröltek Németországban a nemzetközi repülőterek keddi menetrendjéből a biztonsági szolgálatok dolgozóinak nyolc repülőtéren kezdett sztrájkja miatt. A fennakadás budapesti járatokat is érint.
Vágólapra másolva!

A szolgáltató szektor szakszervezeti szövetségének (Verdi) felhívására Frankfurtban, Hamburgban, Münchenben, Hannoverben, Brémában, Drezdában, Lipcsében és Erfurtban tartanak sztrájkot. A munkabeszüntetés azokon a repülőtereken is szétzilálta a menetrendet, amelyeken nincs sztrájk, a berlini Tegel reptéren például akár 110 járat kimaradhat vagy késhet.

Sztrájk a frankfurti repülőtéren Forrás: AFP/Daniel Roland

Frankfurtban, a legnagyobb németországi repülőtéren a keddre tervezett 1200 járat közül 570-et előre töröltek, Hamburgban nagyjából 200 járat maradhat ki, és

a többi helyszínen is súlyos fennakadások keletkeztek.

Nyolc budapesti járatot töröltek a németországi repülőtéri sztrájkok miatt kedden - mondta Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója az MTI-nek. A Lufthansa összes keddi frankfurti járatát törölni kellett. Emellett törölte a Lufthansa egy müncheni járatát, és a csoporthoz tartozó Eurowings a hamburgi járatát. A sztrájk miatt a Wizzairnek is törölnie kellett frankfurti járatát. Hardy Mihály hozzátette: a munkabeszüntetés különösen a frankfurti forgalmat érinti erőteljesen, más reptereket kevésbé, illetve több német nagyváros és Budapest között zavartalan a légiközlekedés.

A Verdi egységesen 20 eurós (6420 forint) bruttó órabért akar kiharcolni az utasokat, a teherszállító járatok rakományát és a légitársaságok személyzetét ellenőrző cégek dolgozóinak, országszerte 23 ezer munkavállalónak. A szakszervezet és a biztonsági szolgálatok munkaadói érdekképviselete (Bundesverband der Luftsicherheitsunternehmen - BDLS) bértárgyalásán eddig négy fordulót tartottak, rendre eredménytelenül.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről