Itt a tíz legjobb úti cél a februári hétvégékre

úti célok télre
Nincs kánikula, nincs tömegnyomor, és elviselhetőek az árak
Vágólapra másolva!
Sokan nyári műfajnak tekintik az utazást, pedig a tél is szuper lehetőségeket kínál a kikapcsolódásra. Ráadásul ilyenkor nem lepik el a helyszíneket a turisták, olcsóbbak a szállások, a repülőjegyek, általában könnyebben lehet egy-két nap szabit szerezni, és a városok is új arcukat mutatják szezonon kívül. A lehetőségek száma tényleg végtelen, kedvcsinálónak most jöjjön tíz város.
Vágólapra másolva!

Amikor nincs meghatározott úti célom, általában a Skyscanner „bárhova” gombját hívom segítségül. Be lehet állítani, hogy a weboldal listázza számunkra az összes Budapestről induló járatot a megadott időpontokra, méghozzá a legolcsóbbtól a drágábbak felé haladva. Érdemes ezt időnként nézegetni, mert

meglepő helyszínek szoktak felbukkanni elérhető áron.

Én pontos dátum helyett általában egy egész hónapot adok meg, így tényleg a legolcsóbb jegyeket tudom kifogni. Íme, ezt a tíz vonzó ajánlatot találtam februárra.

1. Podgorica, Montenegró

Montenegró fővárosa viszonylag közel van, olcsón elérhető és sok látnivalót kínál. A Wizz Airnél tízezer forint körüli áron már kapunk repülőjegyet (például február 23-26. között), és szállást is találunk nagyjából ennyiért két főre.

Februárban általában tíz fok körül van a hőmérséklet,

megfelelő öltözetben remek túrákat tehetünk a környéken, például egy vízesés is van a közelben. Montenegró nem túl nagy ország, busszal vagy bérelt autóval akár a Kotori-öböl, Budva vagy a Skadar-tó is beleférhet egyetlen hétvégébe.

A podgoricai katedrálist is meglátogathatjuk Forrás: Flickr/Tony Bowden

2. Szkopje, Macedónia

Az egyik legolcsóbb desztináció Szkopje, ahová február 23-tól 26-ig két főre szállással és Wizz Air-repjegyekkel összesen

25 ezer forintért eljuthatunk.

Macedónia meglepően szép úti cél, sétálgathatunk a Vardar folyó partján, amelyet rengeteg szép híd szel át, például a török időkből fennmaradt Kőhíd. A város talán legizgalmasabb helyszíne a Balkán-félsziget egyik legrégebbi és legnagyobb bazára, amely a 12. század óta létezik.

Szkopje főtere, Nagy Sándor szobrával a közepén Forrás: Flickr/Jeroen Aalderink

3. Ammán, Jordánia

Ha ki tudunk venni három szabadnapot és nagyobb kalandra vágyunk, Jordánia sem elérhetetlen februárban. Február 17. és 20. között tizenötezer forint a retúr repülőjegy, plusz ugyanennyi a vízum, amelyet helyben kell kiváltani – az ár még ezzel együtt is elég barátságos.

A szállás két főre és három éjszakára megoldható tizenötezerért,

a hőmérséklet pedig 15 fok körüli, ami kellemes a sétálgatáshoz. Római kori romok, Herkules temploma és 6000 férőhelyes amfiteátrum várja az ide látogatókat, unatkozni biztos nem fogunk.

Jordánia sem elérhetetlen februárban Forrás: Flickr/Andrew Moore

4. Marseille, Franciaország

Marseille, a dél-francia kikötőváros izgalmas helyszín, erről február 9-től 12-ig a Ryanair húszezer forintos retúr jegyével bárki meggyőződhet.

A mediterrán városban ilyenkor 15 Celsius körüli a hőmérséklet,

vagyis akkor sem fogunk fázni, ha gyalog fedezzük fel a várost. De persze beltéri látnivalókból sincs hiány, érdemes megnézni például a Napóleon által épített palotákat. Ráadásul a szállás sem vészes, húszezerért teljes apartmanokat lehet bérelni három éjszakára.

Naplementék a tengernél, több nem is kell a februári boldogsághoz Forrás: Unsplash/Matthieu da Cruz

5. Róma, Olaszország

Igazi klasszikus, nem lehet megunni, és tapasztalatból mondom, február végén már kellemes az idő. A Ryanair retúrjegye február 15. és 18. között tizenötezer forintba kerül, és ebben az időszakban

két főre akár tízezer alatt is ki lehet fogni szállásokat.

Ráadásul ilyenkor van rá némi esély, hogy sikerül olyan képet összehozni például a Trevi-kútról, hogy nem lesz rajta másik ötven turista.

Nincs kánikula, nincs tömegnyomor, és elviselhetőek az árak Forrás: Flickr/Guillermo Alonso

6. Bologna, Olaszország

Mit szólna egy last minute úthoz Bolognába? Február 2. és 5. között tizenötezer forintba kerül egy oda-vissza jegy fapadossal, a szállás két főre negyvenezerre jön ki három éjszakára. Bologna Olaszország egyik kevésbé ismert ékszerdoboza rengeteg történelmi látnivalóval, középkori tornyokkal, bazilikákkal és finom olasz éttermekkel. Ha hidegre fordulna az idő, bármikor be lehet ülni egy jó olasz kávéra.

Bologna hangulatos terein békésen lehet olvasgatni és kávézni Forrás: Flickr/Tiberio Frascari

7. Marrákes, Marokkó

Marokkóba egész évben közlekednek olcsó Ryanair járatok, február 22. és 25. között nagyjából harmincezer forintért kaphatunk retúrjegyet. Marokkóban ilyenkor húsz fok körül van, vagyis

február végén már az előrehozott tavasznak örülhetünk.

Maga az ország nem drága, az ételek finomak és egészségesek, a szállások között pedig nagyon szépeket lehet találni. Tizenötezerért már akár egy teljes riádot is kibérelhetünk medencével (hagyományos marokkói ház belső kerttel).

Az egyedi építészet miatt is megéri Marokkóba látogatni Forrás: Unsplash/Annie Spratt

8. Stavanger, Norvégia

Nem kell mindig elmenekülni a tél elől. Az is jó ötlet, ha inkább igyekszünk kiélvezni a hideg éghajlatban rejlő lehetőségeket.

Stavanger helyes kikötőváros aranyos házikókkal,

nem olcsó, de hangulatos kávézókkal, ahonnan forró csokit szürcsölve elviselhetőbbek a hideg napok is. Wizz Airrel február 22-25. között 15 ezer az oda-vissza út, Airbnb-n két főre ugyanennyiért lehet teljes lakást bérelni egy éjszakára. Bár a téli időszakra jó néhány természeti látványosságot bezárnak, azért így is megéri ellátogatni Norvégiába.

Stavanger belvárosában tipikus norvég fehér házikók adják meg az alaphangulatot Forrás: Flickr/Angel Torres

9. Koppenhága, Dánia

Koppenhága télen legalább olyan izgalmas, mint nyáron. Ingyenes múzeumok, hangulatos beülős helyek, optimális esetben pedig havas táj vár itt ránk.

A dán a világ egyik legboldogabb népe,

ezt a hygge szóval szokták érzékeltetni, amely a harmonikus, nyugodt és minőségi életstílust jelenti. Hygge például gyertyafény mellett olvasni a benti melegben, miközben látjuk a dán forgatagot az ablakból. A szállások nem annyira olcsóak (két főre tizenötezer körül), de két-három éjszakára kifizethetőek, a repülőjegy pedig húszezer körül van.

Koppenhága télen is Instagram-barát, és még biciklizni is lehet Forrás: Unsplash/Max Adulyanukosol

10. Stockholm, Svédország

Talán ez a kedvenc téli desztinációm. Volt szerencsém egy évet Svédországban tölteni, aminek köszönhetően a teleket is megkedveltem. A város hangulata igazán különleges, sok izgalmas múzeuma, kiállítóhelye van. Februárban simán repkednek a mínuszok Stockholmban, de szerencsére

a „fika”, tehát a sütizés-kávézás hagyománya remekül illik a téli napokhoz.

A legolcsóbb fapados jegyek február 22-25. között tizenötezerbe kerülnek, egy éjszaka pedig két főre tíz-tizenötezerből kijön.

Stockholm fényei csodásak a téli éjszakákon Forrás: Flickr/Eugenijus Radlinskas