Másodpercekre volt a katasztrófától a leszálló Boeing

Westjet Saint Martin szent márton
Vágólapra másolva!
A korábban közöltnél jóval közelebb járt a végzetéhez az a Boeing 737-es utasszállító, amely tavaly márciusban a karib-tengeri Szent Márton-sziget repülőterére akart leszállni.
Vágólapra másolva!

A WestJet légitársaság Torontóból érkező gépe mindössze 40 lábbal, azaz 12 méterrel járt a víz felett, amikor megkezdte az átstartolást – derül ki a kanadai közlekedésbiztonsági hatóság most közzétett vizsgálati eredményből. A társaság szóvivője korábban azt mondta, hogy a repülőgép az átstartolás előtt soha nem volt 500 lábnál (152 méter) alacsonyabban a víz szintje felett.

A repülő ezután 45 percig körözött a második leszállási kísérlet előtt, amely már sikeres volt. A videón jól látható a két leszállási kísérlet repülési magassága közötti különbség.

A jelentés szerint a WestJet gépe, amelynek fedélzetén 164 ember utazott hirtelen és extrém időjárási változással találkozott, és túl gyorsan süllyedt. A vízbecsapódást mindössze három másodperccel kerülték el – idézi a news.com.au Christine Negroni repülési szakírót. A jelentés szerint

az incidens idején gyorsan csökkent a látótávolság, erről azonban a torony nem értesítette a repülőt.

Ráadásul a leszállópálya jelzőfényeinek erőssége alacsonyra volt állítva, így a pilóták egy szomszédos hotellel tévesztették azt össze a vizuális megközelítés során.

Hihetetlen strandfotók

A Szent Márton-sziget holland oldalán lévő Princess Juliana repülőtér az egyik legkülönlegesebb az egész világon. A leszállópálya mindössze 2349 méter hosszú, és szinte közvetlenül a tengerparton kezdődik. A pálya előtt van egy strand, a Maho Beach, így amikor egy nagy utasszállító érkezik, a strandolók néhány méteres magasságban láthatják a repülő hasát.

Ilyen látványos képeket lehet készíteni a leszálló repülőkről Forrás: Youtube/MT Aviation