Hajszálon múlott a légi katasztrófa

LATAM
Vágólapra másolva!
A Boeing 777-esen elment az áram, a pilóták túlsúlyosan és műszerek nélkül tették le a gépet.
Vágólapra másolva!

A LATAM légitársaság Boeing 777-300 típusú gépe 339 emberrel a fedélzetén a brazíliai Sao Paulo Guarulhosból London Heathrow repülőterére tartott. A repülő 29 ezer láb (8839 méter) magasan járt Belo Horizontétől mintegy 170 kilométerre, amikor

súlyos elektromos hiba lépett fel.

Az utasok erős szagot éreztek a fedélzeten, majd a kapitány bejelentette, hogy Belo Horizontéban kell leszállniuk. Ezután a vészvilágítás kivételével minden fény kialudt, és a szórakoztatórendszer is leállt, majd a repülő megkezdte a süllyedést.

A járat útvonala Forrás: Flightaware.com

A hiba olyannyira súlyos volt, hogy a pilóták az üzemanyagot sem tudták kiengedni, így a repülő túlsúlyos volt.

A pilóták ráadásul elektromos műszerek nélkül voltak,

csak az irányító torony segítségére támaszkodhattak az egyetlen megmaradt rádión – írja az Aviation Herald. Az éjszakai leszállás rendkívül keményre sikerült, mind a 12 kerék gumija leeresztett a megterhelés miatt, így a repülő nem tudta elhagyni a leszállópályát.

Forrás: g1.globo.com

Az utasok egy órát vártak a fedélzeten, végül mobil lépcső segítségével hagyták el az utasteret. A repülőteret lezárták, amíg ki tudják cserélni a Boeing futóművén a gumikat. Amikor a pilóták megjelentek a terminálban, az utasok tapssal köszöntötték őket, a kapitány pedig sok kérdésre válaszolt.

A repülési szaklap kommentelői közül többen dicsérték a pilóták teljesítményét.

Elektromossági hiba esetén a legközelebbi alkalmas repülőtéren le kell szállni. Szerencse, hogy a meghibásodás nem az óceán felett történt, de az éjszakai leszállás műszerek nélkül, túlsúlyosan ugyancsak próbára tette a pilótákat.