Ezekkel a rendőrlányokkal vesz le mindenkit a lábáról Észak-Korea

Phenjan közlekedési rendőrlány Észak-Korea
In a photo taken on June 5, 2017 a traffic security officer stands on duty at an intersection in Pyongyang. Officially known as traffic security officers but universally referred to as traffic ladies, they are chosen for their looks in a society that remains traditionalist in many respects. They must leave the role if they marry, and have a finite shelf-life, with compulsory retirement looming at just 26. The 300-odd ladies are unique to Pyongyang, which North Korean authorities are always keen to present in the best possible light despite their nuclear-armed country's impoverished status, and ensure a steady supply of photogenic young women who are the favourite subject of visiting tourists and journalists. / AFP PHOTO / Ed JONES / To go with NKorea-transport-tourism-gender-police, FOCUS by Sebastien Berger
Vágólapra másolva!
A fiatal hajadonok nem csak a forgalmat irányítják, de jó színben tüntetik fel az országot is – legalábbis az ottani vezetés szerint. Tény, hogy a turisták imádják őket.
Vágólapra másolva!

Észak-Koreában turistáskodni bizarr élmény. Az atomcsapásokkal fenyegetőző diktatúrát csak szervezetten és kísérővel látogathatják meg a külföldiek, akiknek többek között le kell róniuk tiszteletüket a kommunista állam vezéreinek emlékműve előtt.

ahol kizárólag megszállottak élnek, akik kintről semmilyen információt nem kapnak” – jellemezte Észak-Koreát Faluvégi Balázs, akinek élményeiről itt írtunk korábban.

Az oda látogató turisták egyik kedvelt fotótémái azok a lányok, akik közlekedési rendőrként irányítják a főváros, Phenjan forgalmát. A kék egyenruhát és fekete cipőt viselő nők szépek, ami nem véletlen:

a 300 fős egységbe a külső alapján kerülhetnek be a kiválasztottak.

Az ott dolgozó lányoknak távozniuk kell, ha férjhez mennek, vagy elérik a 26 éves kort. Ezt hivatalosan azzal magyarázzák, hogy nehéz feladatukat csak így tudják ellátni.

Kattintson a képre a galériáért! Forrás: AFP/Ed Jones

A különítménnyel az észak-koreai vezetés célja, hogy kellemes benyomást tegyen az oda érkező turistákban és újságírókban, ám a szépség nem minden:

a kiválasztottaknak komoly kiképzésen kell keresztülmenniük,

hogy rendőrlányokká válhassanak – írja a France 24. Egyikük elmondta, az éjjel-nappali gyakorláshoz az adott erőt neki, hogy úgy érezte: „vezetőnk, aki csak az emberek boldogságával törődik egész évben, figyel minket munka közben.”

Most már legalább autók is vannak

A közlekedési rendőrök különítményét egyébként a 80-as években hozták létre, akkor, amikor Phenjan utcáin még alig járt autó. A kihalt sugárutakon különösen szürreális látvány volt a „forgalmat” irányító fiatal lányok látványa.

Még több fotót láthat, ha a képre kattint! Forrás: AFP/Ed Jones

A katonai államban nem meglepő, hogy a biztonsági erőkhöz tartozó csoport tagjai is tiszti rangot viselnek. Bár Phenjanban egyre több kereszteződésben már lámpa irányítja a megnövekedett forgalmat, a lányok, akik egy órát dolgoznak és egy órát pihennek, nem félnek attól, hogy nem lesz rájuk szükség. A turisták pedig még jó ideig nem maradnak fotótéma nélkül.