Európának is van kínai nagy fala

Ston
Walls of Ston, Ston, Dalmatia, Croatia, Europe
Vágólapra másolva!
A kínai nagy fallal persze nem vetekedhet, hiszen az a legújabb mérések szerint több mint húszezer kilométer hosszú. Európa leghosszabb várfala mindössze öt és fél kilométeres, de gyönyörű környezetben húzódik az Adria déli partjainál, Budapesttől durván nyolcórányi autóútra.
Vágólapra másolva!

Ráadásul remek állapotban van, mivel több évtizeden át dolgoztak a helyreállításán, és végül 2010-ben átadták a kíváncsi utazóközönségnek.

Európa leghosszabb várfalával egy kis település, Ston büszkélkedhet,

amely 40 kilométerre fekszik Dubrovniktól, a Pelješac-félsziget bejáratánál.

Az európai nagy falat egy kis hovát településen találjuk Forrás: AFP/Gardel Bertrand

A só volt a korabeli kőolaj

A stoni falat a 14. században építette a Dubrovniki, pontosabban Raguzai Köztársaság, amely akkoriban csaknem olyan jelentős hatalomnak számított, mint a nagy példakép, Velence. A fallal

a Pelješac-félsziget bejáratát torlaszolták el, hogy megvédjék a stoni sókészletet.

A sónak ugyanis nagyjából akkora volt a jelentősége, mint manapság a kőolajnak. Dubrovnik bevételének egyharmada sókereskedelemből származott.

Futóversenyeket is rendeznek a falon Forrás: AFP/Neil Farrin

Júliusban és augusztusban még ma is ugyanúgy folyik a só lepárlása, mint ezer évvel ezelőtt. Tizenegy sekély medencébe vezetik el a tengervizet, hogy párologjon, majd egyre nagyobb kupacokba gereblyézik össze a kikristályosodott sót.

Öt és fél kilométer hosszú Forrás: Wikipédia/Aradic-es

Naponta 55 tonna jön össze, a helyi boltokban egész évben vásárolhatunk a hófehér sóból, amely állítólag kifejezetten egészséges, mivel a tenger vize errefelé nagyon tiszta.

Érdemes megnézni a kisvárost Forrás: AFP/Dag Sundberg

A fal annak idején 18 éven át épült, méghozzá Európában egyedülálló módon nem kényszermunkával hozták létre, hanem fizetett munkásokat alkalmaztak az építkezés során. Az is szokatlan volt akkoriban, hogy

a falak között körzővel-vonalzóval megtervezett teret hoztak létre.

Ebből lett a különleges hangulatú óváros, amely leginkább talán egy francia kisvárosra emlékeztet. Mindenképp megér egy kirándulást.