Sok a depressziós pilóta

germanwings légikatasztófa roncs
A screengrab taken from an AFP TV video on March 24, 2015 shows search and rescue personnel at the crash site of the Germanwings Airbus A320 in the French Alps above the southeastern town of Seyne. The plane, which had taken off from Barcelona in Spain and was headed for Dusseldorf in Germany, crashed earlier in the day with 150 people onboard. AFP PHOTO /DENIS BOIS /GRIPMEDIA / AFP TV
Vágólapra másolva!
Néhányan még az öngyilkosság gondolatával is eljátszanak.
Vágólapra másolva!

Egy új felmérés szerint több száz kereskedelmi járat pilótája repülhet kezeletlen klinikai depresszióval, mert fél, hogy elveszíti az állását. Az Airline Pilot Health Study kérdőívét mintegy 3500 pilóta töltötte ki, több mint 50 országból, közülük 1848 a mentális egészségére vonatkozó kérdésekre is válaszolt.

Negatív gondolatok

A névtelen felmérés úgy találta, hogy a pilóták 12,6 százaléka érte el a depresszió küszöbét. Ami még riasztóbb, hogy

4,1 százalékuknak, azaz 75 pilótának volt öngyilkossági gondolata is

írja a Travel Mole. Az akut depresszióval diagnosztizált pilótákat alkalmatlannak tekintik a repülésre, ezért többen eltitkolják tüneteiket, hogy megtartsák az állásukat.

A Germanwings tavaly március tragédiájában nagy szerepet játszott a pilóta rossz mentális állapota Forrás: AFP/Denis Bois

A felmérés tavaly kezdődött, az után, hogy a Germanwings légitársaság egyik pilótája szándékosan egy hegynek vezette a gépét, 149 ember halálát okozva ezzel. Később kiderült, hogy mentális problémáira kezelést kapott, de az információt nem osztották meg a munkaadójával.