Bezárt és elhallgat a Big Ben

politics BREXIT Horizontal CITY
Pedestrians walk past a reflection of the Elizabeth Tower, otherwise known as Big Ben, in a window near the Houses of Parliament in central London, at sunset on November 29, 2016. More than five months after the June 23 referendum, British Prime Minister Theresa May has refused to outline the government's Brexit strategy for exitin the Europena Union (EU). / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS
Vágólapra másolva!
Bezárta kapuit a turisták előtt, januárban pedig hónapokra el is hallgat a Big Ben, a londoni parlament világhírű toronyórája, amelynek nagyjavítását már nem lehet halogatni.
Vágólapra másolva!

A 157 éves szerkezetet, amelynek harangjátéka legalább olyan híres, mint maga az óra, 29 millió fontos (11 milliárd forintos) költségvetéssel három évig tartó rekonstrukciónak vetik alá. A harangjáték nem némul el a javítás teljes időtartamára, de több hónapig bizonyosan nélkülözniük kell majd a londoniaknak és a turistáknak a jól ismert dallamot.

Az egész órát jelző harangjátékot a BBC rádió politikai és közéleti csatornája, a Radio 4 élőben közvetíti a nagyobb délutáni és esti hírműsorok előtt, pontos időjelzés gyanánt.

A harangjáték máris sokaknak hiányzik. A nyolcéves Phoebe Hanson, aki ifjú kora ellenére rendszeres hallgatója a Radio 4 hírmagazinjainak, annyira a szívére vette a Big Ben elnémulását, hogy levélben ajánlotta fel segítségét Roger Sawyernek, az esti hírműsorok főszerkesztőjének, vállalva, hogy valamilyen hangszeren minden híradás előtt eljátssza a stúdióban a harangjátékot.
Sawyer a BBC által a hétvégén ismertetett válaszlevelében nagyon megköszönte a Radio 4 fiatal hallgatójának felajánlását, ám közölte vele azt is, hogy ehhez naponta többször - iskola után, majd este, végül éjfélkor ismét - be kellene rohannia otthonról a londoni BBC-központba. "Ezt még én sem szívesen csinálnám" - tette hozzá a főszerkesztő, elismerve ugyanakkor, hogy a hírműsorok szerkesztői is "egyelőre csak a fejüket vakarva" töprengenek a megoldáson.

A Big Ben a Temze-hídról Forrás: AFP/Niklas Halle'n

Az 1859 óta működő Big Bent és az otthonául szolgáló tornyot - amelyre szintén ráragadt a Big Ben elnevezés, jóllehet 2012, vagyis II. Erzsébet királynő trónra lépésének 60. évfordulója óta hivatalos elnevezése Erzsébet-torony - legutóbb 1983-ban újították fel. Előtte 1976-ban, utána 2007-ben szünetelt néhány hónapra a harangjáték, de e szünetektől eltekintve az óramű harangja folyamatosan működik a több mint másfél évszázaddal ezelőtti átadás óta.

Elsötétül a Piccadilly Circus fényreklámja is

Jövőre a londoniaknak és a turistáknak a brit főváros egy másik világhírű látványosságát, a Piccadilly Circus háznyi méretű fényreklámját is szinte egész évben nélkülözniük kell majd, ugyancsak felújítási munkálatok miatt.

A több emeletnyi reklámfelület tulajdonosa szintén januárban kezd hozzá a jelenleg hat nagy táblából álló fényberendezés leszereléséhez, és az egyetlen felületet alkotó, ultra-nagyfelbontásúnak ígért szupermodern új fénytábla a tervek szerint őszre kerül a helyére.

A Piccadilly Circus Forrás: robertharding/Lee Frost/Lee Frost

Ilyen hosszú ideig a II. világháború óta nem borult sötétbe a Piccadilly Circus különböző formákban 1908 óta létező fő turistalátványossága. A fényreklámokat a háborús veszély miatt elrendelt általános elsötétítésnek megfelelően 1939-ben kikapcsolták, és csak tíz év elteltével, 1949-ben kapcsolták vissza, tekintettel a háború után még évekig elhúzódó súlyos gazdasági megszorításokra.