Budapest nyerte a nagy nemzetközi sörárversenyt

Pilsner Urquell pasztőrizálatlan "tankovna" sör bemutatója az Ankertben 2016 május 7-én Pilsner Urquell pasztőrizálatlan "tankovna" sör bemutatója az Ankertben 2016 május 7-én
Pilsner Urquell pasztőrizálatlan "tankovna" sör bemutatója az Ankertben 2016 május 7-én
Vágólapra másolva!
Ma van a nemzetközi sörnap. Nem egy ősi hagyományról van szó, az első sörnapot 2007-ben tartották egy amerikai kiskocsmában (Santa Cruz, Kalifornia). Úgy látszik, az esemény híre futótűzként terjedt, mert azóta már az egész világ sörnapot tart augusztus első péntekjén. Hogy a most megjelent német felmérést direkt erre a napra időzítették-e, nem tudom, mindenesetre a hetven világvárosból Budapest végzett az első helyen.
Vágólapra másolva!

A legutóbbi Beer Price Index, vagyis sörárverseny egyik nyertese Budapest. Hetven nagyváros sörárait hasonlították össze a nagyvilágban, és kiderült, hogy a legolcsóbban Budapesten juthatunk hozzá 0,33 deciliter sörhöz. Persze csak akkor, ha szupermarketben vagy élelmiszerboltban vásárolunk. Ha vendéglőben, sörözőben, pubban kérjük ugyanezt, a helyzet már egyáltalán nem ilyen rózsás.

Az összesített olcsósági versenyt Pozsony nyerte.

Bár egy kis üveg sör Szlovákiában némileg drágább, mint nálunk (egészen pontosan 10 centtel), a vendéglátóhelyeken viszont jelentősen olcsóbb, mint Budapesten (Pozsonyban 2,49 euró, nálunk 4,03 az átlagár).

Ha boltban vesszük olcsó, ha beülünk, drága Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az is kiderül, kik a legnagyobb sörivók

Az árak mellett a felmérés azt is közli, hogy az egyes országokban mennyi sört fogyasztanak az emberek. Az erre vonatkozó adatok a WHO-tól, sörivás bajnokai az Egészségügyi Világszervezettől származnak, és tulajdonképpen nem okoznak meglepetést.

A világon a legtöbb sört a prágaiak fogyasztják

(nem derül ki, hogy ebben a turisták is benne vannak-e), évente 144 litert fejenként. Második és harmadik helyen Krakkó és Varsó végzett fej fej mellett, 127 literrel.

Sörfögyasztásban a középmezőnyhöz tartozunk Forrás: AFP/Belga

Az sem nagy meglepetés, hogy a legkevesebb sört muszlim országokban fogyasztják: Kairóban alig négy liter a fejenkénti éves fogyasztás, Abu Dhabiban nyolc, Isztambulban pedig 13. A budapestiek egyébként 59 liter sört döntenek magukba egy év alatt.

Ahol a legolcsóbb a sört a szupermarketekben:

1. Budapest

2. Belgrád

3. Pozsony

4. Rio de Janeiro

5. Bogotá

6. München

7. Fokváros

8. Hága

9. Mexikó

10. Kijev

És ahol összességében a legolcsóbb:

1. Pozsony

2. Kijev

3. Krakkó

4. Belgrád

5. Varsó

6. Ljubljana

7. Budapest

8. Bukarest

9. Sevilla

10. München