Tényleg bárki le tud tenni egy Boeinget, ha baj van?

Boeing 737 pilótafülke szimulátor
Vágólapra másolva!
Nem szabad pánikba esni, ha a pilóta elveszti az eszméletét. Van esély arra, hogy túléljük a kalandot.
Vágólapra másolva!

„Mit tegyek, ha a pilóta elveszti az eszméletét, és nekem kell letenni a repülőgépet (repülési képzettség nélkül)?" – tette fel valaki a kérdést a Quora nevű közösségi oldalon. A kérdésre eddig 36 válasz érkezett szakmabeliktől. Azt mindegyikük hangsúlyozza, hogy

ilyenkor nem szabad pánikba esni,

mert a rádiókapcsolat megteremtésével, a torony utasításait követve sikeresen megoldható a feladat.

Egy jó és egy rossz hír

A legutóbbi válaszadó, Tim Morgan, aki maga is pilóta, ennél is tovább ment, és a szöveges leírás mellett egy tízperces videóban magyarázta el, mit kell tennie az utasnak egy ilyen helyzetben. Morgan egy gyakori típuson, egy Boeing 737-esen magyarázta el a tennivalókat, miközben hozzátette, hogy az egyes géptípusok különböznek egymástól.

„A jó hír, hogy a repülőnek valószínűleg egy kifinomult robotpilótája van, amely a repülés legnagyobb részét elvégzi neked.

írja Morgan a szöveges magyarázat elején.

A végén kapj fel egy sört

A pilóta ezután végigmegy a szükséges lépéseken, a rádiós kapcsolat megteremtésétől a robotpilóta használatán át egészen a földet éréskor szükséges tennivalókig. Bár a leírás csak a legfontosabb részletek ismertetésére szorítkozik,

így is elég komplikáltnak tűnik első látásra, hát még vészhelyzetben.

Morgant ugyanakkor a humora sem hagyja el a tanácsadáskor. Utolsó teendőként a pilóta ugyanis ezt javasolja a sikeres leszállás után: „Kapj magadhoz egy sört a konyhában, és élvezd, ahogy lecsúszol a vészcsúszdán."

Szavazzon!

Ön megpróbálná letenni a repülőt?