Túlfutott egy repülő a kolozsvári reptéren

Blue Air Kolozsvár
A gép a biztonsági szakaszon állt meg
Vágólapra másolva!
Nagyon rosszak voltak az időjárási viszonyok a leszálláskor.
Vágólapra másolva!

A Blue Air Boeing 737-400 típusú gépe Bukarestből érkezett Kolozsvárra a fedélzetén 110 utassal és hatfős személyzettel csütörtök reggel. A repülő a 25-ös leszállópályára (szaknyelven futópálya) szállt le, de körülbelül 20 méterrel túlszaladt azon, és összes futóművével a betonozott biztonsági szakaszon állt meg.

Nem volt sérülés

Személyi sérülés nem történt, és a repülőgép sem sérült meg. Az utasok normál módon, egy mobil lépcsőn hagyták el a fedélzetet, és busszal vitték őket a terminálhoz – írja az Aviation Herald.

A gép a havas biztonsági szakaszon állt meg Forrás: Aviation Herald

A légitársaság közleménye szerint a repülő nehéz időjárási körülmények között szállt le, hó és hóbuckák voltak a pályán. A torony által közölt időjárási és futópályaadatok, beleértve a fékezési viszonyokat, az elfogadható határon belül voltak - áll a közleményben.

Közepes fékezési viszonyok

A kolozsvári repülőtér tájékoztatása szerint a futópálya nedves volt havas állapotban, a fékezési viszonyok pedig közepesek. A szóban forgó leszállópálya 2040 méter hosszú.

A járat útvonala Forrás: Flightradar24.com

A leszállópályák utáni biztonsági szakasz az a terület, amely csökkenti a túlfutásból adódó veszélyeket. Jelenleg a nemzetközi ICAO szabvány szerint legalább 90 méternek kell lennie a futópálya végétől. A fenti kép és az alábbi videó alapján ez a rész nem volt letakarítva a hótól.

Az Aviation Herald cikkéhez hozzászólt egy pilóta is, aki többször repült a kolozsvári repülőtérre. Azt írta, a repülőtér nemrég kapott új futópályát, és szerencse, hogy az eset azon történt, mert

a régin nagyobb baj lehetett volna.