Máris lerombolták Kína legújabb nevezetességét

Mao Ce-tung szobra
Mao feje letakarva, az alsó része elbontva
Vágólapra másolva!
Útban volt egy földművesnek Mao aranyozott óriásszobra.
Vágólapra másolva!

Alig pár nappal azután, hogy gigantikus, aranyfestékkel borított szobrot állítottak Mao Ce-tungnak egy kínai mezőgazdasági területen, már le is bontották azt – írja a Guardian. A 37 méter magas szobor – amelyről itt nézhet további képeket - hárommillió jüanba (135 millió forintot) került, és egy helyi üzletember finanszírozta a felállítását, de más helybeliek is kinyitották a pénztárcájukat.

Forrás: AFP/Str

A Henan tartományban felállított szobrot azonnal több kritika érte, hiszen többek között azon a vidéken is hatalmas éhínség pusztított az ötvenes években Mao politikájának következtében, amely milliók halálát okozta. A lebontása azonban nem emiatt történt, hanem – ahogy egy helyi szállító munkás a brit lapnak elmondta – mert

Nem volt rá engedély

A Zsenmin Zsipao kínai pártlap később megerősítette a szobor eltávolítását. Tisztviselők ezt azzal magyarázták, hogy az építés nem ment át a megfelelő engedélyeztetési eljáráson.

Mao feje letakarva, az alsó része elbontva Forrás: tieba.baidu.com

A szobor felállítását – a bírálók mellett – többen védelmükbe is vették. Annak ellenére, hogy annyi ember haláláért volt felelős,

Maót sokan tisztelik Kínában.

Hszi Csin-ping államfő a történelem "nagy alakjaként" méltatta, bár elismerte, hogy követett el "hibákat".

A szobrot egyébként Csusikang falu mellett állították fel, amely olyan kis település, hogy a Google térképén nem is található névvel, viszont nagyjából az alábbi térkép közepén található.