Eltűnik a horogkereszt a japán térképek egy részéről

Japán horogkereszt
Vágólapra másolva!
A külföldiek számára sértő és érthetetlen volt.
Vágólapra másolva!

Egy háromszintes pagoda jelzi ezentúl a buddhista templomokat a külföldieknek szánt japán térképeken az eddigi horogkereszt helyett. A távol-kelet ország térképészeti hatósága (GSI) azért adott ki új piktogramokat, hogy eloszlassa a félreértéseket a külföldiek között, akik számára ráadásul sértő lehet a szimbólum.

A nácik csak átvették

A szvasztika (a köznyelvben gyakran horogkereszt) egy egyenlő szárú kereszt, amelynek a szárai derékszögben megtörtek. Egyike a legősibb jelképeknek, számtalan kultúrkörben használták. Jelentése Indiában, az Indus menti Mohendzso Daro kultúrában (i. e. 2500-1500) jó szerencse, míg Kínában halhatatlanság volt, Japánban pedig a buddhizmussal társítják. A magyar népművészetben is előfordul, tekerőlevél néven. Politikai és antiszemita töltését a 20. század elején kapta. A Lanz von Liebenfels Ostara nevű újságjában tűnt fel, Hitler ebből kölcsönözte, s a jól ismert, sarkára állított formájában ő tette meg a német nemzetiszocializmus jelképévé. (Wikipedia)

A japán nyelvű térképeken továbbra is megmarad a horogkereszt,

amelynek lábai egyébként az órajárással ellentétes irányba mutatnak, szemben a náci jelképpel. Arra sincs ajánlás, hogy a japán templomok eltávolítsák ezeket a szimbólumokat, amelyeket japánul mandzsinak hívnak.

Eltérő jelölések lesznek a japánok és a külföldiek számára készített térképeken a buddhista templomokra Forrás: The Guardian

Más térképjelzések is változnak, amelyek nem váltottak ki annyi kritikát, de érthetetlenek voltak. Ilyen például az X, amelyek elvileg két gumibotot voltak hivatottak szimbolizálni, és rendőrbódéra utaltak. Ezentúl egy tisztelgő rendőr jelzi majd ezt. A 18 piktogramból 6 változik.

Várják a külföldi turistákat

„Japánnak olyan környezetet kell teremtenie, amelynem a külföldi látogató könnyedén közlekedik és talál szállást. Ezért

amelyeket a külföldiek könnyen megértenek" – áll a GSI jelentésében. A változások tavasztól lépnek életbe - írja a Guardian.

Szvasztika a kiotói Kijomizo-Dera templom tetején Forrás: Flickr/PROGwydion M. Williams

A szigetország négy éven belül két nagy sporteseményt is rendez, ami fellendítheti a turizmust: 2019-ben a rugby világbajnokságot, egy évre rá pedig a nyári olimpiát. A gyengébb jen és a több ázsiai országgal – köztük Kínával – szemben alkalmazott vízumszabályok enyhítése miatt azonban

már most egyre többen látogatnak Japánba.

Tavaly 19,74 millióan utaztak oda, ami 47 százalékos bővülés az előző évhez képest.

Szavazzon!

Ön egyetért a japánok döntésével?