Állást kínál a világ legeldugottabb lakott szigete

Tristan da Cunha
Vágólapra másolva!
Ha ért a mezőgazdasághoz, és magányra vágyik, ez a legjobb hely.
Vágólapra másolva!

A világ legelszigeteltebb lakott szigete az Atlanti-óceán déli részén található. Tristan da Cunha egy vulkanikus szigetcsoport, illetve annak főszigete annyira távol esik mindentől, hogy

a legközelebbi település 2460 kilométerre található északra, Szent Ilona szigetén.

A kontinensektől is igen távol helyezkedik el: Dél-Afrikától 2816 kilométerre, Dél-Amerikától pedig 3360 kilométerre van.

Közigazgatásilag Szent Ilona, Ascension és Tristan da Cunha brit tengerentúli terület autonóm része. A szigetek népessége 271 fő, őseik az Egyesült Királyságból, Hollandiából, az Amerikai Egyesült Államokból és Olaszországból származtak.

A lakosok összesen 7 családnevet viselnek, mindenki rokona egymásnak.

Az egyetlen falu rajta Edinburgh of the Seven Seas, amelyet a helyiek csak a településnek hívnak.

Fel akarják lendíteni a mezőgazdaságot

A szigetek kormánya most hirdetést adott fel, amelyben olyan tanácsadót keresnek, aki tapasztalatokat szerzett a brit mezőgazdaságban. Az új munkaerő segítségével szeretnék fejleszteni az ottani növénytermesztést és állattenyésztést, hogy csökkentsék az importfüggőséget.

Isten hozta a legtávolabbi szigeten Forrás: Flickr/Brian Gratwicke

A hirdetés szerint a szigetnek jelenleg körülbelül 400 hektárnyi gyenge legelője van, amelyen 300 szarvasmarhát és 500 juhot tartanak. A családi kerteken termesztenek még burgonyát is, de szeretnének más gyümölcsöket, zöldségeket és más terményeket is termeszteni, hogy ne kelljen élelmiszert behozniuk.

Most még zárva a mezőgazdasági minisztérium Forrás: Flickr/Brian Gratwicke

A megbízás két évre szól, és a sikeres jelentkező ingyen szállásra és utazásra, valamint a gyakorlattól függő fizetésre számíthat. A munka némi lemondással jár, hiszen

idén mindössze kilenc hajójárat megy a szigetre Dél-Afrikából,

de a hirdetés a pozitív oldalát is igyekszik kidomborítani a dolognak. Távol az őrjítő tömegtől, a szigeten iskola, templomok, szupermarket, kocsma, kávézó, kórház, múzeum és turistaközpont is van – írja a Daily Mail.

Különös hely

A fősziget egy 2062 méter magas, 11 kilométeres átmérőjű, kör alaprajzú vulkáni kúp. Oldalai meredekek, speciális felszerelés nélkül csak néhány helyen lehet rá felkapaszkodni. Éghajlata hűvös, viharos, csapadékos, de igazán hideg soha nincsen. A növényzet ezért szinte szubtrópusi. A fauna viszont az Antarktisz „közelsége" miatt szubarktikus: fókák, pingvinek, albatroszok élnek a szigeten. Több endemikus, röpképtelen madárfaj is kialakult az elszigeteltség körülményei között.

Isten háta mögött

A szigetcsoportot Tristão da Cunha portugál admirális fedezte fel 1506-ban, partraszállását azonban a viharos tenger nem tette lehetővé. Az Atlanti-óceán viharainak gyakran kitett, lakatlan szigetcsoportot elsőként 1767-ben francia hajósok térképezték fel. Első állandó lakosa és egyben tulajdonosa, az 1810-ben idetelepedett amerikai Jonathan Lambert volt, akinek 1812-ben bekövetkezett halálát követően 1816-ban Nagy-Britanniához csatolták.

A sziget zászlaja Forrás: Flickr/Brian Gratwicke

A sziget lakói jelenleg mezőgazdaságból, halászatból élnek, de van némi bevételük langusztahalászati engedélyekből, bélyeg- és érmeeladásból, valamint turizmusból is. Turistaként eljutni Tristan da Cunhára azonban nem könnyű, hiszen repülőtere nincs,

a hajóút pedig hat napig tart Dél-Afrikából.

Ritka pillanat: hajó közeledik a szigethez Forrás: Flickr/Brian Gratwicke
A csúcsra nehéz felmászni Forrás: Flickr/Brian Gratwicke
Templom is van Forrás: Flickr/Brian Gratwicke
Kevés a megművelhető terület Forrás: Flickr/Brian Gratwicke
Főleg halászatból élnek Forrás: Flickr/Brian Gratwicke
Az egyetlen település, Edinburgh of the Seven Seas Forrás: Flickr/Brian Gratwicke

Szavazzon!

Ön lakna két évig ezen a szigeten?