Alszanak és játszanak a biztonsági ellenőrök az egyiptomi reptéren

2015.11.05. 11:16

Botrányos lazaságról számoltak be a Sarm-es-Sejkbe látogató turisták.

Egyelőre csak feltételezések vannak arról, hogy robbanószerkezet is okozhatta a szombaton Egyiptomban lezuhant orosz utasszállító katasztrófáját. A brit kormány ugyanakkor már megtiltotta a repülőjáratok indulását Sarm-es-Sejkből a szigetországba, amíg brit biztonsági szakértők meg nem vizsgálják az egyiptomi reptér biztonsági eljárásait.

Repülőgép érkezik Sarm-es-Sejk repülőteréreForrás: AFP/Khaled Desouki

Laza a biztonsági ellenőrzés

Úgy tűnik azonban, hogy a szóban forgó repülőtéren valóban nagyon lazán kezelik a biztonsági ellenőrzést. A Sky News brit tévécsatornának nyilatkozó nyaralók legalábbis megdöbbentő történetekről számoltak be.

Egyikük, Verna McKeich ezt írta a televíziónak: Megdöbbentett a repülőtéri biztonság hiánya. Az átvilágítót kezelő férfi Candy Crush játékot játszott a mobiltelefonján. Amikor túlértünk, pontosan azt mondtam a férjemnek, hogy remélem, ma senki nem hoz fel egy bombát magával a járatunkra."

Tengerparti hotel Sarm-es-SejkbenForrás: Flickr/Brian Fagan

Jamie Mattison tavaly repült Sarm-es-Sejkbe. „Legutóbbi utunkon ... a csomagátvilágító biztonsági tiszt elaludt, ahelyett, hogy az átvilágítón áthaladó csomagokat nézte volna. Azóta úgy döntöttünk, hogy soha nem térünk vissza."

Biztonsági kockázatok

Nadine Breuer rendszeresen utazott Sarm-es-Sejkre. „Egyszer bent felejtettünk egy kétliteres vizet a kézipoggyászunkban, és ki sem szúrták a biztonsági ellenőrzésen. Amikor a következő évben mentünk, elhatároztuk, hogy leteszteljük, javult-e a biztonsági ellenőrzés – nem javult. A kézipoggyászban lévő folyadékot szóvá sem tették.  És a személyzet nagyon közömbös volt."

Turisták érkeznek Sarm-es-Sejk repülőteréreForrás: AFP/Robin Utrecht

Glynis May, aki két hete tért vissza Egyiptomból, ezt mondta: „Elég nyilvánvaló biztonsági kockázatot tapasztaltunk a feladott csomagjainkkal. A nagy hotelünkben – a többi vendéggel együtt – arra kértek minket, hogy a bepakolt bőröndjeinket hagyjuk a szobánkon kívül, és majd ők összeszedik és lehozzák őket a recepcióra. Egy bizonyos ideig ezért minden csomagot ellenőrizetlenül hagytak. Azt hiszem, ez általános eljárás az olyan nagy hotelekben, ahol a szoba hosszú sétára/buszútra van a recepciótól."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK