Őrület, ami a Viktória-vízesés tetején folyik

Devil's Pool, Ördög-medence, Viktória-vízesés, Zambia
Vágólapra másolva!
Egy jó fotó kedvéért egészen a pereméig merészkednek a turisták.
Vágólapra másolva!

A Zambia és Zimbabwe határán található Viktória-vízesés nem a legmagasabb a világon, de 1708 méterével a legszélesebb, és az egyik leglátványosabb. Közvetlen környékét mindkét ország nemzeti parkká nyilvánította, és

1989-ben az UNESCO világörökségének része lett.

A Viktória-vízesést a Zambézi táplálja, magassága 61-108 méter között van. Alatta a víz egy 25-75 méter széles szakadékba jut, innen egy erre merőleges, 65 méter széles és 120 méter hosszú csatornán áramlik ki, amely a Fortyogó Üst nevű katlanba torkollik. Ennek mélysége száraz időszakban 17 méter, esős időszakban a dupláját is elérheti - ilyenkor a vízsebesség eléri a 150 km/órát.

Természetes medencék

A májustól októberig tartó szárazabb hónapok alatt lehetővé válik, hogy a vízesést egészen a pereméig megközelítsék a vállalkozó kedvűek, de csak a zambiai oldalon. A több ezer éves eróziónak köszönhetően olyan mélyedések alakult ki, amelyekben, mint egy természetes medencében, akár úszkálni is lehet.

Csobbanás az Ördög-medencébe Forrás: Flickr/joepryek

A Devil's Pool (magyarul Ördög-medence) igazi turistalátványosság lett az elmúlt években.

A víz sodrása itt viszonylag lassú, a peremben pedig meg lehet kapaszkodni.

A bátor látogatókat a még bátrabb (és jóval tapasztaltabb) vezetők fogadják, és vigyáznak arra, hogy ne legyen baleset a kalandból, csak egy jó fotó vagy videó. Halálos balesetek azonban így is előfordulnak.

Egészen a peremig kimerészkednek Forrás: Flickr/joepryek
Idősebbek is kipróbálják Forrás: Flickr/Cummings Properties

Szavazzon!

Ön kimerészkedne a vízesés peremére?