Amikor a vidámparki borzongás horrorba fordul

vidámpark, hullámvasút, Düsseldorf
Fairgoers enjoy a ride on a rollercoaster at the annual funfair in Duesseldorf, western Germany, on July 18, 2013. The fair is one of the largest in the river Rhine region, drawing some 2 .5 Million visitors and takes place from August 14 to 21, 2013. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ
Vágólapra másolva!
A legtöbben szeretnek felülni egy hullámvasútra vagy egy óriáskerékre. A borzongás és az újraismerkedés a reggelivel az élmény része. De mi van akkor, ha egy vidámpark nem félelmetes szórakozás, hanem csak pusztán félelmetes?
Vágólapra másolva!

A CNN azokról a vidámparki látványosságokról közölt összeállítást, amelyeken az utazás felér egy pszichológiai terrorral, és csak egy több hetes terápia vagy egy éjszakai berúgás tud feledtetni. Amelyeken nemcsak az aznapi reggeli képe villan be, hanem az egész életünk lepörög előttünk. Az alábbi lista Stefan Zwanzger élményei alapján készült, aki az egész világon vidámparkokat látogat (itt található a honlapja).

Phenjan rozsdás hullámvasútja (Észak-Korea)

Észak-Koreában sosem érzi magát az ember teljesen nyugodtnak és biztonságban, de ha a Keszon Ifjúsági Parkba látogat, akkor ez még inkább elmondható. A parkot 1980-ban nyitották meg, és 2010-ben újították fel. Zwangzer azonban így is talált az egyik ottani hullámvasúton rozsdafoltokat, nem csoda, hogy bizalmatlanul ült fel rá.

A Keszon Ifjúsági Park Phenjanban (Kattintson a képre a körpanorámáért!) Forrás: dprk360.com

Baku szellemvasútja (Azerbajdzsán)

A legtöbb szellemvasút olyan unalmas, hogy csak néha-néha lehet hallani egy utas sikolyát. Nem így Bakuban, ahol Zwangzer próbálta ki a helyi változatot. „Képzeljék el, hogy egyedül vannak a szellemvasúton, mennek a sötétben, majd hirtelen magukra esik egy ragadós függöny felülről, és ráragad az orrukra és a fogukra" – meséli élményét a világutazó, aki panaszt tett az üzemeltetőnél. A vonat ugyanis közben továbbment, komoly fájdalmat okozva neki.

A bakui szellemvasút bejárata Forrás: thethemeparkguy.com

A teheráni nyaktörő (Irán)

A teheráni Eram Parkban nehéz eldönteni, melyik a zavarba ejtőbb: a rosszul megrajzolt Miki egér figura vagy az üdítős dobozra emlékeztető hullámvasút. „Amikor először láttam, ahogy a Coca Cola-alakú kocsik zajosan megfordulnak a szűk hurkokon, azt gondoltam, ez fájni fog. Így is lett. Két-három óráig fájt a nyakam utána" – idézi fel emlékeit.

A teheráni Eram Park Forrás: thethemeparkguy.com

Veszettül pörgő óriáskerék Katmanduban (Nepál)

Vegyünk egy normál óriáskereket. Töltsük fel csillogó szemű párokkal és boldog családokkal. Majd indítsuk el, és vegyük maximumra a sebességet. Ilyen az óriáskerék Katmanduban, Nepál fővárosában Zwangzer szerint, aki nem ült fel rá a hosszú sor miatt. Az utazó azzal magyarázta a jelenséget, hogy az óriás hegyek között élő nepáliaknak valószínűleg nem nagy kaland pár méterrel feljebb menni, és a sebességgel akarják fokozni az izgalmat.

Csingtao repülő körhintája (Kína)

A körhintákon általában az utas pár méterrel a föld felett repül, a székek pedig láncokkal vannak a szerkezet tetejéhez rögzítve. A kínai tengerparti város, Csingtao Fantawild nevű parkjában a székek inkább repülőre hasonlítanak, amelyek repülési magasságba emelkednek. „Én voltam az egyetlen utas rajta, és amikor a levegőbe emelkedtem, a láncok hangosan nyikorogtak, a székem pedig a saját tengelye körül forgott. Hosszú út volt, és hideg" – meséli Zwangzer.

A Disney titkos fegyvere (több helyszínen)

Nincs semmi rémisztő egy olyan gyermekekre szabott mini túrában, amely barátságos, mozgó bábok között vezeti át az utasokat. A Disney It's a Small World elnevezésű útja – amelyre az amerikai, francia, japán és hongkongi parkjában is be lehet fizetni – azonban felér egy pszichológiai fegyverrel a világutazó szerint. „Egy út mókás, de próbálják meg hatszor vagy hétszer, és a világ legfélelmetesebb utazásává válik" – véli Zwangzer.

Az ágyúgolyóhurok (Egyesült Államok, bezárt)

Mint sok más értelmetlen dolog a nyolcvanas években, az ágyúgolyóhurok is jó ötletnek tűnt abban az időben. Visszatekintve azonban nehéz elképzelni, hogy értelmes elme szüleménye volt. Az ágyúgolyóhurok egy zárt vízi csúszda volt, amelyben 360 fokos fordulatot tett az ember. 1985-ben állították üzembe a már nem működő vernoni Action Parkban (New Jersey, Egyesült Államok), de a sorozatos balesetek miatt bezárták. „Több mint 300 téma- és vízi parkban jártam már eddig, de messze ez volt a legfélelmetesebb dolog, amit valaha láttam" – zárja listáját Zwnagzer.

A már bezárt ágyúgolyóhurok az Action Parkban Forrás: YouTube/My 1980's Action Park Channel - Vernon, New Jersey

Bármikor megtörténhet

Az is előfordulhat persze, hogy egy egyébként teljesen megbízhatónak tűnő hullámvasút vagy más vidámparki látványosság válik hirtelen ijesztővé. Tavaly augusztusban például marylandi Six Flags America park hullámvasútja állt le hirtelen a 24 méter magasan lévő csúcs közelében. Több mint négy óriág tartott az utasok kimentése, de senki nem sérült meg.

2013 júniusában a kelet-kínai Csangcsou városában lévő Joyland parkban állították le menet közben a Skyloop nevű hullámvasutat, mert kigyulladt egy piros lámpa, és az üzemeltetők technikai problémától tartottal. A 30 méter magasságban beragadt utasokat kimentették.

Nem mindenki volt ilyen szerencsés. 2013 nyarán a texasi Arlingtonban lévő vidámpark hullámvasútján egy utast elengedett az üléshez szorító rúd, és a nő egy sikollyal kizuhant és meghalt. Az óriás hullámvasút 14 emelet magas, egyes pontjain a lejtő 79 fokos.