Még vannak túlélői a kínai kompszerencsétlenségnek

hajóbaleset, Jangce, komp
Chinese rescue boats are seen alongside a capsized passenger ship carrying more than 450 people which sunk in the Yangtze river, triggering a rescue effort hampered by strong winds and heavy rain off Jianli in China's Hubei province on June 2, 2015. The ship named Dongfangzhixing, or "Eastern Star", was headed from the eastern city of Nanjing to the southwestern city of Chongqing when it sank in the Jianli section of the river. CHINA OUT AFP PHOTO
Vágólapra másolva!
Még öt ember biztosan életben van, és mentésre vár a folyóban keresztbe fordult, feje tetejére állt hajóban, tudósított a hongkongi South China Morning Post című lap. Helyi idő szerint hétfő este süllyedt el a Jangce folyóban egy komp, feltehetően az erős forgószél miatt. A 458 utasból eddig 14-et sikerült kimenteni. A hajó kapitányát és főgépészét kihallgatták, azt mondták, hirtelen csapott le a kompra a tornádó.
Vágólapra másolva!

430 utas sorsáról, akik a négyszintes hajón május 28-án 11 napos utazásra indultak, még mindig nem tudni semmit. A kínai állami média keddi késő esti jelentései szerint eddig hét holttestet találtak. A helyszínen négyezer mentő dolgozik, hajók és csónakok százai és több mint 140 búvár végzi a kutatást és kísérli meg a mentést.

A 76,5 méter hosszú és 11 méter széles Kelet Csillaga nevű hajó csaknem 20 éve van szolgálatban. 534 utasra hitelesített, ami azt jelenti, hogy nem volt túlterhelve. A végzetes baleset idején a Hupej tartományi, térségi meteorológiai központ szerint

pusztító erejű, a Beaufort-skálán 12-es erősségű szélvihar tombolt körülbelül 15-20 percen át.

A forgószél átmérője egy kilométernél kisebb volt, a szél sebessége meghaladta a 110 kilométert óránként.

Eddig 14 túlélőt sikerült kimenteni a komp utasai közül Forrás: AFP/Str

A tornádó percek alatt elszüllyeszthet egy ekkora hajót

A kapitányt és a fedélzeti főmérnököt a hatóságok kihallgatták, őrizetben vannak. Elmondásuk szerint az utasok többsége lefekvéshez készülődött, vagy már ágyban volt, amikor 1-2 perc alatt megtörtént a tragédia, felborult a hajó. Az egyik 21 éves túlélő ugyanakkor arról számolt be, hogy miután a hajó megdőlt, még volt ideje többekkel mentőmellényt magára venni.

A beszámolók szerint a vészhelyzetben az utasok nem kaptak jelzést a menekülésre.

A festői környezetben szervezett vízi kirándulóút térségében beköszöntött az esős időszak, az elmúlt tíz napban a Jangce medencéjében kifejezetten csapadékos volt az időjárás. Szakértők szerint nem példa nélküli az olyan baleset, amelynek során egy tornádó percek alatt elsüllyeszt akár egy ilyen nagyméretű hajót is. Azt is megjegyzik, hogy az effajta természeti jelenségeket nehéz előre jelezni.

A kínai állami média az egész nap folytatott mentés eredményéről nem közölt sok részletet, de ismert, hogy csupán központilag ellenőrzött információkat tehetnek közzé. Az országos és a helyi sajtó ennek ellenére bőséges terjedelemben és élő jelentkezésekkel tudósított a helyszínről, a közösségi médiában a legolvasottabb téma volt a szerencsétlenség.