Leszállás a sziklák között egy éles balkanyar után

Leszállás a perui Chagual repülőterén
Vágólapra másolva!
A műszer szerint túl közel van a föld, de a pilóta nyugodt.
Vágólapra másolva!

A világon sok olyan repülőtér van, ahová leszállni még a tapasztalt pilótáknak sem egyszerű. Ilyen például a Portugáliához tartozó Madeirán Funchal, ahol az Atlanti-óceán felől érkező erős és gyakran változó irányú szél okoz nehézséget (itt nézhet róla egy pilótafülkéből készített videót). Bhutántól a karib-tengeri Saint Martinig több hasonlót is lehet találni.

Landolás az Andok völgyében

Az Andok hegység perui részén azonban van egy repülőtér, amelynek megközelítése talán még az előbbieken is túltesz. A tengerszint felett 1200 méteres magasságban található Chagual egy völgyben fekszik,

ahová csak egy éles balkanyarral lehet leszállni.

Az alábbi videón látható, amint a sziklák között manőverező gépen a jelez a föld közelségére figyelmeztető műszer, de a nyugodt pilóta rendben leteszi a repülőt.

A felszállás sem kevésbé izgalmas Chagual repülőteréről. A pilótának egy kanyart is kell tennie a felszálláshoz való gyorsításkor, majd a föld elhagyása után gyorsan kell emelkednie, hogy kijusson a völgyből.

Bármilyen veszélyesnek látszik,

a chaguali repülőtéren több mint tíz éve nem történt baleset.

Akkor egy Beechcraft 200 típusú gép tört össze, miután a fáradt személyzet aznap már negyedik alkalommal szállt ott le és fel. Emberéletet azonban nem követelt a baleset, és súlyos sérülés sem történt – írja a Flight Club.