Máris késik a világ egyik legrövidebb nemzetközi járata

FlyNiki
Vágólapra másolva!
Pozsonyból Bécsbe csak októbertől lehet majd repülni, de még az sincs benne a FlyNiki foglalási rendszerében.
Vágólapra másolva!

Nagy sajtóvisszhangot váltott ki a közelmúltban az a hír, hogy FlyNiki osztrák fapados légitársaság 2015 áprilisától járatot indít Pozsony és Bécs között. A szlovák fővárostól mindössze 48 kilométerre van a schwechati repülőtér, és a Google Maps szerint autóval 47 perc alatt oda lehet érni.

A repülőút ugyan csak körülbelül 10 perces lenne (ez valószínűleg a nettó repülési idő, míg a teljes út 25 percet vehet igénybe), de már a bejelentéskor egyértelmű volt, hogy nem azoknak szánták, akik az egyik fővárosból a másikba akartak eljutni. A repterekre való ki- és bejutást, valamint a becsekkolással töltött időt figyelembe véve ugyanis nyilvánvaló, hogy nem versenyképes alternatíva a szárazföldi közlekedéssel szemben. A FlyNikinek az volt a motivációja, a Bécsből induló járataira szállítsa Pozsonyból az utasokat, akik így például egyből feladhatják a csomagjaikat a végállomásig.

Április helyett csak október

Úgy tűnik azonban, hogy az osztrák légitársaság – amely egyéként az Air Berlin leányvállalata – még mindig gondolkozik a járat beindításán. Legutóbbi közleményükben, amelyben a Pozsony-Brüsszel közvetlen járat áprilisról októberre halasztását bejelentik, arra is utalnak, hogy a Pozsony-Bécs járatra is hasonló sors vár.

Képünk illusztráció Forrás: FlyNiki

A Fluege.de szaklap arról ír, hogy a Pozsony-Bécs útvonalat eltávolították a FlyNiki foglalási rendszeréből (mi októberre sem találtunk járatot). A lap médiahírekre hivatkozva azt írja, hogy az anyavállalat „a piaci viszonyok" miatt döntött a leállítás miatt.

Csak elméleti az ár

Időközben a mini járat tervezett áráról is jelent meg információ. A Mindenki Utazhat portál szerint az oda-vissza jegyek 25 800 forintba kerülnének a repülőútra. Ez azonban nyilván csak elméleti ár, hiszen önmagában ilyen útra alig vállalkoznának, az átszálló utasok jegyárába pedig beépíthetik ezt a szakaszt. A csatlakozásokra egyébként nemcsak az AirBerlin, hanem az Etihad légitársaság járatait is igénybe lehet venni Bécsből, amely közel 30 százalékos tulajdonosa az Air Berlinnek.

Az abu-dzabi székhelyű Etihad az Air Berlinben is tulajdonos Forrás: AFP/Henning Kaiser

Afrikában még rövidebb

A világ legrövidebb nemzetközi járata egyébként nem a Pozsony-Bécs szakasz lenne. A kameruni Camair-Co ugyanis a Kongói Demokratikus Köztársaság és a Kongói Köztársaság fővárosai, Kinshasa és Brazzaville között is repül. A két várost mindössze egy folyó választja el, repülőtereik legfeljebb 30 kilométerre lehetnek egymástól.