Ezekből a városokból szuvenír sem kell

AKA Central Park hotel
Vágólapra másolva!
Van néhány város a világon, amelyek különböző okokból nagyon megterhelik az oda utazó turista pénztárcáját. A Huffington Post összeállítást közölt róluk a UBS, a Hotels.com és az Expatistan ár-összehasonlító felmérései alapján, és tippeket is adott arra, hogyan lehet mégis csökkenteni a költségeket.
Vágólapra másolva!

Oslo, Norvégia

Sok Öböl-menti országhoz hasonlóan a norvég főváros gazdagsága is a szénhidrogénből származik. Nem csoda, hogy az UBS listáján Oslo a világ legdrágább városa. Az oda látogató turista körülbelül ötödével kénytelen többet fizetni, mint máshol Nyugat-Európában, a világátlagnál pedig 70 százalékkal kerülnek többe itt a termékek és a szolgáltatások.

Az oslói Operaház éjjeli kivilágításban Forrás: AFP/Kyrre Lien

Tipp: a VisitOslo.com oldalon számos ötletet lehet találni olcsóbb szállásra, étkezésre és ingyenes programokra.

Zürich, Svájc

Zürich rengeteg dolgot kínál az oda látogatónak: tiszta hegyi levegőt, lenyűgöző környéket és körbesétálható városrészeket. Ezért azonban sokat kell fizetni. Egy hétvégi kiruccanásra – amely magában foglalja a szállást, vacsorát borral, a közlekedést egy egyéb kiadásokat – itt kell a legtöbbet fizetni. Ebben a városban a taxi is a legdrágábbak között van: egy öt kilométeres fuvar több mint 6 ezer forintba kerül.

Zürichi idill a tóparton Forrás: AFP/Sebastien Bozon

Tipp: május és október között ingyen lehet biciklit bérelni.

New York, Egyesült Államok

Tokióval együtt itt a legdrágább a szálloda a luxus és a középkategóriában: előbbiben 730 dollár (167 ezer forint), utóbbiban 340 dollár (78 ezer forint) az átlagár. Itt kerül a legtöbbe egy hétvégi kiruccanás is Észak-Amerikában. Van itt 350 dolláros (80 ezer forintos) steak, és 1000 dolláros (228 ezer forintos) fagylaltkehely is.

Turisták a New York-i Szabadság-szobor előtt Forrás: AFP/Kena Betancur

Tipp: sok program ingyenes, például a Bronx Állatkert, az Amerikai Illusztrációs Múzeum vagy a New York Botanikus Kert. (A városról élménybeszámolónk itt olvasható.)

Bora Bora, Francia Polinézia

A gazdagok és a hírességek kedvence ez az exkluzív, elszigetelt hely a Csendes-óceán déli részén. A képekről ismert tenger feletti bungalók átlagára azonban 1000 dollár (228 ezer forint) körül van egy éjszakára, egy nyári repülőjárat oda San Franciscóból pedig 2500 dollár (570 ezer forint) körül van.

Egy átlagos nap Bora Borán Forrás: AFP/Marcel Mochet

Tipp: december és március között olcsóbb a szállás.

Sydney, Ausztrália

Sydney az egyik legbarátságosabb város a világon, de egyben az egyik legdrágább is. A Deutsche Bank felmérése szerint egy hétvégét eltölteni ott többe kerül, mint New Yorkban. Ebben jelentős szerepet játszik, hogy az ausztrál dollár 50 százalékkal erősödött a dollárral szemben 2009 és 2012 között. Bár tavaly gyengült valamelyest a valutája, még így is drága célpontnak számít.

Bozóttűz füstje Sydney felett Forrás: Harkányi Árpád

Tipp: a bor, a sör és a koktélok nagyon megdobják az éttermi számlát, de Time Out Sydney számos olyan BYO (Bring Your Own) éttermet sorol fel, ahol a vendég magával hozhatja az italát, és ingyen vagy egy csekély díjért fogyaszthatja azt el. (A városról élménybeszámolónk itt olvasható.)

London, Nagy-Britannia

A brit fővárosnak mindene megvan, amire egy utazó vágyhat: remek múzeumok, pezsgő színházi élet és több mint 60 Michelin-csillagos étterem. A megélhetés azonban rendkívül drága. Egy négycsillagos szállodában több mint 400 dollárt (91 ezer forint) kell fizetni egy éjszakára, míg egy háromcsillagosban ennek a felét. A kávé 60 százalékkal drágább, mint például Rómában, egy mozijegy pedig 18 dollár (4100 forint). Még odajutni vagy elutazni onnan is sokba kerül, hiszen a vonatjegyek 70 százalékkal többe kerülnek, mint Nyugat-Európában.

London modern arca a Shard felhőkarcolóval Forrás: AFP

Tipp: a VisitLondon.com számos ötletet ad ingyenes programokra és olcsó gyalogos túrákra.

Tokió, Japán

A japán metropolisz 50 százalékkal drágább, mint a legtöbb ázsiai város, és a harmadik legdrágább az egész világon. Az étkezés és a bevásárlás azonban itt kerül a legtöbbe, valamint a már említett luxus és középkategóriás szállásért is mélyen a zsebbe kell nyúlni.

Az év első napfelkeltéje Tokióban Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Tipp: olcsó és ízletes ételekért érdemes kipróbálni a tacsigui üzleteket, ahol állva lehet elfogyasztani a finomságokat a helyiekkel együtt. (A városról élménybeszámolónk itt olvasható.)

Las Vegas, Egyesült Államok

A kaszinók városában csak az égbolt a határ, már ami a költségeket illeti. Van itt 40 ezer dolláros (9,1 millió forint) hotelszoba, 5 ezer dolláros (1,14 millió forint) hamburger, egy belépő a Cirque du Soleil előadására pedig 250 dollár (57 ezer forint).

Las Vegas egyik fő nevezetessége, a Bellagio-szökőkút Forrás: AFP/Getty Images/Ethan Miller

Tipp: a szálláson sokat lehet spórolni, ha Stripen kívül vagy annak a legvégén foglalunk szállást, és lehetőleg hétköznap tesszük ezt. (A városról élménybeszámolónk itt olvasható.)

Szingapúr

Néhány éve az ázsiai városállam még olcsónak számított, az erősödő helyi valuta és az oda költöző gazdag külföldiek azonban felhajtották az árakat. Szingapúr mostanra a legdrágább helyek között szerepel az Economist Intelligence Unit és az Expatistan listáján, egy tavalyi jelentés pedig 260 dollárra (60 ezer forint) tette egy átlagos szállodai szoba árát.

Buddhista templom Szingapúrban Forrás: AFP/Roslan Rahman

Tipp: az utcai étkezdékben vagy az mozgó árusoknál jóval olcsóbban lehet étkezni, és számos felhőkarcoló földszintjén is vannak nem túl drága kifőzdék. (A város repülőteréről élménybeszámolónk itt olvasható.)

Monte Carlo, Monaco

Monte Carlóban mindenki királyként akar élni, de ennek megvan az ára. A Hotels.com felmérése szerint összességében ebben a városban a legmagasabb szállodák átlagos ára, 308 dollár (70 ezer forint) egy éjszakára. A szórakozás sem olcsó: A Monte Carlo Golf Clubba a belépő 176 dollár (40 ezer forint), a Thermes Marins Monte Carlo fürdőjét pedig 130 dollárért (30 ezer forint) lehet kipróbálni. Még a strandolás sem olcsó, ha az ember az elit Monte Carlo Beach Clubban akarja ezt megtenni, ahova 100 dollár (28 ezer forint) a belépő.

Egy svéd modell Monte Carlo strandján Forrás: AFP/Valery Hache

Tipp: olcsóbb szállásért érdemes a szomszédos Nizzába menni, amely csak 20 percre van vonattal Monte Carlótól. (A francia Riviéráról élménybeszámolónk itt olvasható.)