Ahelyett, hogy borbeszerzőket alkalmaznának, az Emirates szakértői csapata közvetlen kapcsolatot épített ki a világ legelismertebb borászataival, hogy saját maga választhassa ki a fedélzetre kerülő borokat.
„Számunkra a bor különleges élmény. Az utasaink úgy szeretnék elfogyasztani a fedélzeten kínált borokat, mintha egy előkelő étteremben lennének. Itt nem csak arról van szó, hogy fehér, vörös vagy rosé legyen, hanem arra is kíváncsiak, hogy honnan származik a szőlő, milyen az évjárat, mi a borászat története. Ezért döntöttünk úgy több mint egy évtizede, hogy szakítunk a hagyományos gyakorlattal, és kezünkbe vesszük a bor- és pezsgőbeszerzést” – nyilatkozta Sir Tim Clark, az Emirates Légitársaság elnöke.
„Inkább kis mennyiségekben vásároljuk meg a legjobb minőségű borokat, még akkor is, ha ez sokkal több logisztikai szervezést igényel, beleértve a járatok készleteinek feltöltését, a folyamatos étlapfrissítéseket és a légiutas-kísérők betanítását is.”
Az Emirates en primeur, vagyis még palackozás és piacra kerülés előtt szerzi be a legjobb évjáratokat. A légitársaság jelenleg több mint 1,2 millió üveg bort tárol burgundiai pincészetében, ebből néhány csak egy évtized múlva lesz fogyasztható.
„Minden évjárat véges mennyiségben elérhető, ezért minél hamarabb készleteznünk kell a legjobbakat. Az évek során erős kapcsolatot építettünk ki a legelismertebb borászokkal az összes fontos borvidéken, így jutunk hozzá az igazán jó fogásokhoz. Bár ez egy jelentős befektetés, a bor és a pezsgő mindig is fontos részét képezte a fedélzeti szolgáltatásainknak, ezért hosszú távra tervezünk. Ahogyan azt is meg tudjuk mondani, hogy mekkora lesz a repülőgépflottánk, és melyik útvonalakat szolgáljuk ki négy év múlva, ugyanígy arra vonatkozóan is tervezünk, hogy milyen borokat szolgálunk majd fel a különböző célállomásra tartó járatok egyes osztályain” – tette hozzá a légitársaság elnöke.
Az Emirates borállományának mintegy felét bourdeaux-i borok teszik ki. A legnívósabb francia borászatokat, így a Château Lafite-et, Château Margaux-t, Château Latour-t, Château Haut-Brion-t és Château Mouton-Rothschild-et felsorakoztató boraival az Emirates a borínyencek álma.
A légitársaság a borlap összeállításakor nemcsak a bor minőségét és a különböző ételekkel való párosíthatóságát veszi számításba, hanem azt is, hogy azok íze miként változhat a tengerszint feletti 35000 láb magasság hatására.
„Kínálatunk állandó része a klasszikus francia bor, különösen azok a fajták, amelyek ételeink kísérőitalaiként fogyaszthatók. A francia vörösborok képezik a borlap alapját, köréjük építjük a kiegyensúlyozott és változatos régió- és stílusbeli választékunkat, így utasaink mindig több fajta közül választhatnak, függetlenül attól, hogy főételhez, magában, vagy desszert mellé fogyaszják a bort” – mondta Tim Clark.
A magyar borkedvelő utasok a Château Beychevelle egyik karakteres borát kóstolhatják a repülés alatt, amelyet akár a magyar konyhából választott főételük mellé is fogyaszthatnak. A Budapest-Dubaj járat Business Class-ra jegyet váltott utasai továbbá két exkluzív francia fehérbor, a toszkán borvidék egy vörösbora és egy portói zamatát is élvezhetik utazásuk alatt.
A francia és európai márkák mellett az Emirates ausztrál, új-zélandi, kaliforniai és más borvidékről származó újvilági borok izgalmas választékát kínálja utasainak.
Az első osztályon utazók majdnem az összes járaton megkóstolhatják a Dom Perignont, a világ number one pezsgőjét. Ezenkívül néhány kiválasztott járaton korlátozott időtartamig – mint például a San Fransiscóba, ill. Houstonba tartó A380-as járatokon decemberig – különleges ínyencségként 2003-as rozé Dom Perignonnal kedveskednek az utasoknak.
A 2003-as évjárat igazi kihívást jelentett a szélsőséges időjárási körülmények miatt, ugyanis a szokatlanul kemény, száraz telet követő fagy elpusztította a szőlőtermés nagy részét. A hideget ráadásul egy 53 éves melegrekordot megdöntő nyár követte. A szélsőséges időjárást túlélő szőlőfürtök viszont érettek és egészségesek voltak, minőségük a legendás 1947-es, ’59-es és ’76-os szürethez volt fogható. A végeredmény intenzitása egészen egyedi és ellentmondásokkal teli: egyszerre jellemzik a karakteres és a lágy ízek.
Az emirates.com oldalon találhatnak több információt az adott járatokon kínált bor-, portói- és pezsgőkínálatról a járatinformációk megadásával.